Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek w chlebie nie tylko lepiej smakuje, ale także pięknie się prezentuje na świątecznym stole.
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 40
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 588
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 40
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 588
Składniki
Zacznij od wywaru. Do dużego garnka włóż żeberka wędzone i boczek. Obierz warzywa, czyli marchewki, pietruszki, seler i cebulę. Podziel je na mniejsze części. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Wlej około 1,5 litra wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Posól solidnie i popieprz. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut od momentu zagotowania.
Dodaj białą kiełbasę i gotuj kolejne 25 minut.
Wyjmij kiełbasę i żeberka (lub kości) z garnka. Kiełbasę pokrój w plasterki, mięso z żeberek oddziel od kości i posiekaj.
Warzywa również wyciągnij. Posiekaj drobno marchewkę. Dodaj ją do garnka wraz z mięsem.
Teraz wlej zakwas na żurek i ponownie zagotuj. Po 10 minutach do wywaru dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i chrzan. Gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę, energicznie mieszając, by się nie zwarzyła.
Jajka ugotuj na twardo.
Jeśli do żurku w chlebie używasz dużych bułek, wydobądź z nich miękki środek i odkrój wierzch. Pieczywo ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 5 minut, aby zrobiły się chrupiące i ciepłe. Do tak przygotowanych chlebków lub bułek, nalewaj porcję żurku. Dodaj jajka na twardo podzielone na ósemki.