Żurek w chlebie nie tylko lepiej smakuje, ale także pięknie się prezentuje na świątecznym stole.
Żurek w chlebie
Składniki
- 8 chlebków do żurku albo 12 dużych bułek
- 200 g żeberek wieprzowych wędzonych albo kości wędzonych
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 300 g kiełbasy białej
- 300 ml zakwasu na żurek
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1,5 litra wody
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 30 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
Składniki
- 8 chlebków do żurku albo 12 dużych bułek
- 200 g żeberek wieprzowych wędzonych albo kości wędzonych
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 300 g kiełbasy białej
- 300 ml zakwasu na żurek
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1,5 litra wody
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 30 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
Zacznij od wywaru. Do dużego garnka włóż żeberka wędzone i boczek. Obierz warzywa, czyli marchewki, pietruszki, seler i cebulę. Podziel je na mniejsze części. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Wlej około 1,5 litra wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Posól solidnie i popieprz. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut od momentu zagotowania.
Dodaj białą kiełbasę i gotuj kolejne 25 minut.
Wyjmij kiełbasę i żeberka (lub kości) z garnka. Kiełbasę pokrój w plasterki, mięso z żeberek oddziel od kości i posiekaj.
Warzywa również wyciągnij. Posiekaj drobno marchewkę. Dodaj ją do garnka wraz z mięsem.
Teraz wlej zakwas na żurek i ponownie zagotuj. Po 10 minutach do wywaru dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i chrzan. Gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę, energicznie mieszając, by się nie zwarzyła.
Jajka ugotuj na twardo.
Jeśli do żurku w chlebie używasz dużych bułek, wydobądź z nich miękki środek i odkrój wierzch. Pieczywo ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 5 minut, aby zrobiły się chrupiące i ciepłe. Do tak przygotowanych chlebków lub bułek, nalewaj porcję żurku. Dodaj jajka na twardo podzielone na ósemki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 8 chlebków do żurku albo 12 dużych bułek
- 200 g żeberek wieprzowych wędzonych albo kości wędzonych
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 300 g kiełbasy białej
- 300 ml zakwasu na żurek
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1,5 litra wody
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 30 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
Zacznij od wywaru. Do dużego garnka włóż żeberka wędzone i boczek. Obierz warzywa, czyli marchewki, pietruszki, seler i cebulę. Podziel je na mniejsze części. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Wlej około 1,5 litra wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Posól solidnie i popieprz. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut od momentu zagotowania.
Dodaj białą kiełbasę i gotuj kolejne 25 minut.
Wyjmij kiełbasę i żeberka (lub kości) z garnka. Kiełbasę pokrój w plasterki, mięso z żeberek oddziel od kości i posiekaj.
Warzywa również wyciągnij. Posiekaj drobno marchewkę. Dodaj ją do garnka wraz z mięsem.
Teraz wlej zakwas na żurek i ponownie zagotuj. Po 10 minutach do wywaru dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i chrzan. Gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę, energicznie mieszając, by się nie zwarzyła.
Jajka ugotuj na twardo.
Jeśli do żurku w chlebie używasz dużych bułek, wydobądź z nich miękki środek i odkrój wierzch. Pieczywo ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 5 minut, aby zrobiły się chrupiące i ciepłe. Do tak przygotowanych chlebków lub bułek, nalewaj porcję żurku. Dodaj jajka na twardo podzielone na ósemki.
Pyszny żurek i ślicznie podany.;)