Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny żurek z jajkiem i białą kiełbasą, którym rozpoczynamy wielkanocne śniadanie. Doskonały na zaostrzenie apetytu, lekko kwaśny i niezbyt gęsty, bez ziemniaków. Taki w sam raz na start.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 40
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 130
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 40
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 130
Składniki
Do garnka 4 l wlewamy rosół lub wodę i podgrzewamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy na niego pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy na rumiano. Do gotowego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i również przyrumieniamy.
Następnie do garnka z rosołem wrzucamy podsmażony boczek i cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę gotujemy. Teraz wlewamy zakwas żurowy, wsypujemy majeranek i dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i maggi.
Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Możemy go przygotować dzień wcześniej, „przegryzie” się, będzie smaczniejszy.
Cały sukces żurku polega na użyciu do niego dobrego zakwasu. Polecamy zrobić samemu zakwas, zwłaszcza, że nie jest to trudne zadanie. Smacznego!