Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek u nas jada się nie tylko przy okazji Wielkanocy, gdyż mój mąż jest jego wielkim fanem. Przyrządzamy go więc w różnych odsłonach. Tym razem odsłona świąteczna, bo z naszymi ulubionymi pulpecikami z białej kiełbasy. Są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1944
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 270
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1944
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 270
Składniki
W wodzie gotujemy ok 45 min marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek korzenia selera oraz kawałek pora. Warzywa wyjmujemy z wywaru. Powinniśmy po ugotowaniu uzyskać ok 1,5 litra bulionu warzywnego
Białą kiełbasę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub po prostu dokładnie rozgniatamy widelcem. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy żółtka oraz bułkę tartą, przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy szczyptą majeranku. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do wywaru
Do wywaru z warzyw wlewamy zakwas na żurek. Wcześniej należy go dokładnie wstrząsnąć, aby na dnie butelki/słoika nie pozostał osad
Do żurku dodajemy też ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zurek doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu żurek zacznie powoli gęstnieć. Gotujemy kilka minut
W osobnym garnku zagotowujemy wodę, delikatnie ją solimy i wrzucamy do niej pulpeciki. Gotujemy kilka minut. Odcedzamy i przekładamy do żurku
Żurek doprawiamy solą, delikatnie pieprzem oraz obficie majerankiem
Zabielamy śmietanką
Żurek podajemy z tłuczonymi ziemniakami, pulpecikami z białej kiełbasy oraz z gotowanym jajkiem