Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek z azjatycką nutą – połączenie klasycznego żurku z białą kiełbasą, z sosem sojowym jasnym oraz mlekiem kokosowym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Składniki
Grzyby Shiitake – zalej wrzątkiem i namocz.
Marchewki, pietruszki, seler, por obierz i umieść w garnku.
Dodaj zgniecione 2 ząbki czosnku oraz cebulę przekrojoną na pół.
Zalej wodą tak by ta przykryła warzywa (ok. 1,5 l ).
Grzyby wlej wraz z wodą w której się moczyły.
Dołóż zgniecione liście laurowe i ziele angielskie.
Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie dodaj białą kiełbasę w całości, lekko zwiększ ogień, przykryj pokrywką i gotuj 30 minut.
Odlej całość wywaru do nowego garnka.
Dodaj sos sojowy, koncentrat żurku i zagotuj.
Dolej mleko kokosowe, oraz spowrotem grzyby Shiitake w całości lub posiekane na mniejsze kawałki.
Posól do smaku.
Kiełbasę pokrój w plasterki i zarumień na suchej patelni, dodaj do zupy.
Marchewki również pokrój w plasterki i dołóż do żurku.
Wyłącz zupę i posyp siekaną pietruszką.
Serwuj z jajkiem na twardo i ziemniakami.