Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek z azjatycją nutą

Żurek z azjatycją nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 1276

Żurek z azjatycką nutą – połączenie klasycznego żurku z białą kiełbasą, z sosem sojowym jasnym oraz mlekiem kokosowym.

Składniki

  • Żurek koncentrat 300 ml
  • Biała kiełbasa surowa 500 g (5 sztuk
  • Grzyby Shiitake – 6 szt.
  • Mleko kokosowe 160 ml
  • 2 marchewki
  • Duża cebula
  • 2 Pietruszki
  • Mały seler
  • Por
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Ziele angielskie – 6 szt.
  • Liście laurowe – 5-6 szt.
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki posiekana – 2 duże łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby Shiitake – zalej wrzątkiem i namocz.

  2. Marchewki, pietruszki, seler, por obierz i umieść w garnku.

  3. Dodaj zgniecione 2 ząbki czosnku oraz cebulę przekrojoną na pół.

  4. Zalej wodą tak by ta przykryła warzywa (ok. 1,5 l ).

  5. Grzyby wlej wraz z wodą w której się moczyły.

  6. Dołóż zgniecione liście laurowe i ziele angielskie.

  7. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

  8. Po tym czasie dodaj białą kiełbasę w całości, lekko zwiększ ogień, przykryj pokrywką i gotuj 30 minut.

  9. Odlej całość wywaru do nowego garnka.

  10. Dodaj sos sojowy, koncentrat żurku i zagotuj.

  11. Dolej mleko kokosowe, oraz spowrotem grzyby Shiitake w całości lub posiekane na mniejsze kawałki.

  12. Posól do smaku.

  13. Kiełbasę pokrój w plasterki i zarumień na suchej patelni, dodaj do zupy.

  14. Marchewki również pokrój w plasterki i dołóż do żurku.

  15. Wyłącz zupę i posyp siekaną pietruszką.

  16. Serwuj z jajkiem na twardo i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń