Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny żurek ugotowany na wędzonym boczku i kiełbasie podany z jajkiem.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 138
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14539
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19601
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 138
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14539
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19601
Składniki
Żur: 6 łyżek stołowych zakwasu żytniego razowego, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pół główki czosnku. Żur robię w słoiku 900 ml, wkładam 6 łyżek stołowych zakwasu żytniego razowego, pokrojone ząbki czosnku ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko to zalewam ostudzoną, przegotowaną wodą, dobrze mieszam i słoik stoi jedną dobę w temperaturze pokojowej a po tym czasie wstawiamy go do lodówki. Ja do ugotowania żuru użyłem połowę słoika żuru, wcześniej dobrze wymieszanego.
Wykonanie zupy: Gotuję w garnku 1,5 litra wody z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem oraz z kawałkami boczku. Gdy boczek jest na pół miękki wrzucam pokrojone w kostkę kartofle i gotuję do miękkości kartofli. Gdy kartofle są miękkie wrzucam przekrojone na pół kiełbaski śląskie, wlewam 0,5 litra wymieszanego żuru, doprawiam przyprawami do smaku i gotuję 10 minut. Przed zakończeniem gotowania próbuję jeszcze, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!!!