Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu. W połączeniu z jajkiem, kiełbasą i chipsami z boczku daje treściwy, pożywny posiłek, który z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Dlatego, jeśli nie możemy zadbać o produkcję własnego zakwasu, warto poświęcić chwilę na wyszukanie dobrego zakwasu w sklepie.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Zgnieść. Przygotować chipsy z boczku. Cieniutkie plasterki boczku pokroić na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu i smażyć partiami na dość silnym ogniu, aż staną się mocno chrupiące. Gotowe przełożyć na papierowe ręczniczki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, pietruszką i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około 2 litrów płynu. Całość gotować przez 10 minut. Zupę zabielić śmietaną. Marchewkę, pietruszkę i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę. Gorący żurek podajemy z gniecionymi ziemniakami, jajkiem sadzonym oraz z przygotowanymi chipsami z boczku.