Do góry

Newsy

Śledź orientalny z grejpfrutem, burakiem, rabarbarem oraz nutą tajskiej bazylii

Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku.

Składniki:

4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy
2 różowe grejpfruty
1 duże kłącze rabarbaru
buraczki ćwikłowe w zalewie
7-8 liści tajskiej bazylii
50 g kiełków słonecznika
ziarno sezamowe

Marynata:

120 ml wody
60 g cukru
Sok z 2 limonek
cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa
60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu

Przygotowanie:

1. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Gdy wystygnie do temperatury ok. 50-60°C - dodać sok z limonek oraz mirin. Gotową marynatę podzielić na 2 części.

2.Do jednej części ciepłej marynaty włożyć filety śledziowe i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 6-8 godz. Po wyjęciu z marynaty - osuszyć i pokroić w duże regularne romby.

3.Po wyjęciu filetów z marynaty, pozostałą jej część zagotować. Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w ukośne plastry. Włożyć do gotującej marynaty, zdjąć z ognia i pozostawić w niej do wystygnięcia. Dodać oczyszczone z błonek i pokrojone w półksiężyce cząstki grejpfruta oraz pokrojone w cienkie plasterki buraczki wraz z niewielką ilością zalewy. Dodać poszatkowaną tajską bazylię.

4.Śledzie układać na relieshu grejpfrutowo-buraczanym. Ozdobić kiełkami słonecznika i prażonym ziarnem sezamowym.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń