Spektakularne śniadanie Kuby

Pączki na śniadanie? Czemu nie! Przepis Kuby na najważniejszy posiłek dnia jest przepyszny, zgadzacie się z nami?

Pączki z piekarnika
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
30 g drożdży
1/3 szklanki mleka
starta skórka z pomarańczy
1 łyżka masła
2 jaja
powidła śliwkowe do smaku
kilka łyżek kakao do smaku
100 g cukru pudru

Koszyczki owsiane
3 banany
100 g miodu płynnego
aromat migdałowy
125 g płatków owsianych
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
gęsty jogurt naturalny
jogurt o smaku biszkoptowym
owoce: maliny, borówki amerykańskie, ziarna granatu, brzoskwinie, pomarańcze (według uznania)
listki mięty do dekoracji

Mojito bezalkoholowe
1 limonka
7-8 listków mięty
½ szklanki wody gazowanej
łyżka cukru trzcinowego
kostki lodu

Pączki z piekarnika
Włączyć piekarnik z termoobiegiem na 175°C.

Mąkę wymieszać z cukrem (zostawić łyżkę cukru do drożdży) i zrobić dołek. Do dołka pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać połową podgrzanego mleka. Zostawić na 10-15 minut. Do mąki zetrzeć na tarce skórkę pomarańczową. Rozpuścić masło, wystudzić. Do miseczki wbić jajko i żółtko, roztrzepać. Połączyć jajka z masłem, wlać do miski z mąką i wyrobić ciasto. Jeżeli istnieje potrzeba, dolać mleko. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć je na stolnicę, podzielić na trzy części, formować wałeczki i ciąć na grube plastry. Ulepić bułeczki i włożyć do środka powidła wymieszane z kakao. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 20 minut. Piec 25 minut.

Gotowe pączki posypać cukrem pudrem.

Koszyczki owsiane
Banany rozgnieść widelcem w miseczce, dolać miód i kilka kropli aromatu migdałowego. Do drugiej miski wsypać płatki owsiane, cynamon oraz szczyptę soli. Wymieszać suche składniki i połączyć z bananami. Brytfankę wyłożoną silikonowymi foremkami napełnić masą, formować koszyczki. Piec 10-15 minut w 175°C z termoobiegiem.

Odstawić do ostygnięcia. Koszyczki napełnić jogurtem naturalnym lub biszkoptowym, włożyć owoce, ozdobić listkami mięty. Wstawić do lodówki.

Mojito bezalkoholowe (1 porcja)
Pół limonki pokroić w cienkie plastry. Z drugiej połowy wycisnąć sok. Listki mięty porwać na kawałki. Do szklanki wrzucić limonkę i miętę, wlać wodę gazowaną. Wsypać cukier i wymieszać. Przed podaniem szklankę wypełnić skruszonym lodem.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 130

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 57

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1