Do góry

Bake off

Studenckie czasy Tomasza - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Zobacz przepis, jaki Tomasz Batko przygotował w siódmym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

Biszkopt czekoladowy

  • 250 ml stoutu
  • 250 g masła
  • 75 g kakao
  • 400 g drobnego cukru
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 275 g mąki
  • 2½ łyżeczki sody oczyszczonej

 

Krem piwny

  • 350 ml piwa miodowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki brązowego cukru

 

Galaretka piwno-miodowa

  • 300 ml piwa miodowego
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 5 listków żelatyny
  • woda do zalania żelatyny

 

Popcorn karmelowy

  • 1 opakowanie popcornu do mikrofalówki (najlepiej maślany, nie z solą)
  • 2 szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szczypta soli

 

Biszkopt czekoladowy
Stout podgrzać i połączyć z masłem, następnie dodać kakao i drobny cukier do wypieków. Ubić śmietanę z jajkami i ekstraktem z wanilii. Połączyć wszystkie składniki, dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm i piec w temperaturze 180°C przez 45-60 minut.

Krem piwny

250 ml piwa miodowego pogrzać z miodem. Pozostałe 100 ml zmiksować z żółtkami, mąką pszenną oraz skrobią ziemniaczaną. Połączyć do uzyskania budyniu i schłodzić. Masło utrzeć z cukrem, następnie powoli dodawać budyń do powstania gładkiego kremu.

Galaretka piwno-miodowa
Piwo podgrzać i dodać miód. Żelatynę zalać wodą, a następnie, gdy napęcznieje, połączyć z ciepłym piwem. Schłodzić do uzyskania dysku z galaretki.

Popcorn karmelowy
Popcorn przygotować zgodnie z instrukcją. Cukier podgrzać z wodą do uzyskania karmelu, następnie dodać masło i sól. Wymieszać karmel z popcornem.

Konstrukcja
Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty, wyciąć z nich okręgi o średnicy szklanki, podobne do wielkości dysku z galaretki. Na pierwszy blat nałożyć krem, potem dysk z galaretki i ponownie krem. Całość przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego. Do powstałego komina wsypać popcorn, górę pokryć kremem i udekorować popcornem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń