Do góry

Newsy

Weekendowy brunch – przepisy na eleganckie dania

W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Eksperci marki Sandra przygotowali kilka przepisów, które pozwolą Wam przygotować taki posiłek samodzielnie w domu.

Fot. materiały prasowe

Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz bardziej popularny na świecie, także i w Polsce. Szczególnie chętnie przygotowujemy go w dni świąteczne, kiedy spotykamy się całą rodziną przy stole. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania, które idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego brunchu.

Flambirowane naleśniki

Nie tylko smaczne, ale i efektowne danie. Delikatne i słodkie, a dzięki flambirowaniu również aromatyczne. To naleśniki, które z pewnością staną się obowiązkową pozycja sobotniego menu.

Składniki:

  • Wcześniej usmażone naleśniki
  • 3 łyżki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • Pomarańcza
  • Ananas z puszki marki Sandra
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki brandy
  • Migdały

Przygotowanie:

Na suchą patelnię wsypujemy cukier i delikatnie go karmelizujemy. Musimy uważać, aby go nie przypalić bo będzie gorzki. Kiedy cukier zamieni się w brązowy syrop dodajemy do niego startą skórkę z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, sok z cytryny i 2 łyżki syropu z ananasa z puszki. Dokładnie mieszamy i dorzucamy masło. Mieszamy, aż syrop będzie gładki. Na patelni z sosem kładziemy naleśnika, na nim pokrojoną pomarańczę i kawałki ananasa. Składamy naleśnika w trójkąt i dolewamy brandy. Podpalamy sos (nie nachylamy się nad patelnią) i czekamy, aż alkohol się wypali. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy migdałami.

Frittata z marynowanymi pieczarkami

Włoska frittata to proste, ale pyszne i aromatyczne danie. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, aby podczas brunchu przenieść się do słonecznej Italii.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka masła
  • Tarta mozzarella
  • Pomidorki koktajlowe
  • Szpinak
  • Marynowane pieczarki marki Sandra
  • Liście bazylii
  • Sól, pieprz
  • Cebula

Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy szpinak, pokrojone pomidorki, bazylię, posiekany czosnek i cebulkę. W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię i mieszamy z warzywami. Dodajemy pokrojone pieczarki i mozzarellę. Przez chwilę podsmażamy, po czym wkładamy do piekarnika (razem z patelnią) na ok. 15 minut.

Wytrawne gofry

Popularne w stanach „chicken and waffles" to doskonały sposób na podanie wytrawnych gofrów. Amerykanie łączą je z chrupiącym kurczakiem i syropem klonowym. Ta niecodzienna mieszanka smaków okazuje się być hitem kulinarnym. Jeśli nie jesteśmy do niej przekonani, to warto na początek spróbować „spokojniejszej" wariacji na temat gofrów.

Składniki na gofry:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • Szklanka mleka
  • Składniki na dodatki do gofrów:
  • Jajko
  • Kilka plasterków boczku wędzonego
  • Mix sałat
  • Pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • Puszka fasoli Cannellini marki Sandra
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Składniki na gofry dokładnie mieszamy i pieczemy w gofrownicy przez kilka minut. W tym czasie w garnku podgrzewamy fasolę razem z koncentratem pomidorowym i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy boczek i jajko sadzone. Na talerzu kładziemy gofra, na nim jajko sadzone i boczek. Wykładamy fasolkę w sosie pomidorowym i mix sałat. Dekorujemy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń