Najlepsze przepisy na dania z dyni

Aperitif po francusku 2009

Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"!

Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata.
Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością.
Patronem imprezy jest Rząd Francuski.

Na gości czekają liczne atrakcje, między innymi możliwość skosztowania wyśmienitych specjałów kuchni francuskiej oraz degustacja najlepszych win i serów Francji. Uczestnicy imprezy będą mieli okazję uczestniczyć w pokazach kulinarnych Pascala Brodnickiego oraz Karola Okrasy, a także w pokazie winiarskim Marka Bieńczyka.

Podczas imprezy Karol Okrasa przygotuje następujące potrawy:

INTERIA.PL



1. Przypalana troć z tapenade oliwkowym
2. Roladki z wędzonego łososia i sera twarogowego z czombrem
3. Zapiekany Buche de Chevre na ciemnym chlebie z glazurowaną figą
4. Smażone szparagi z suszoną szynką i sosem anchovies

natomiast Pascal Brodnicki zaprezentuje na scenie następujące dania:

INTERIA.PL


1. Żabie udka w skorupce sezamowej z serem chabichou w sosie estragonowym
2. Pralinki z sera zick de france z oberżynowym kawiorem
3. Croustade z sera Saint-Nectaire oraz bazylii i pomidora z oliwą truflową
4. Ruletki rybaka z serem kozim

INTERIA.PL

Punktem kulminacyjnym wieczoru będzie koncert wschodzącej gwiazdy francuskiej muzyki - zespołu l'Herbe Folle (francuska grupa, tworzona przez czterech młodych uzdolnionych muzyków. W swojej twórczości Francuzi łączą różne inspiracje, takie jak jazz, muzyka inspirowana dźwiękami Europy wschodniej czy muzyka cygańska po to by przejść w jednej chwili w ciemniejsze rejony dubu czy rocka).



Program Aperitifu po francusku:
12.00 Rozpoczęcie imprezy
14.00 Pokaz kulinarny Karola Okrasy
15.00 Pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego
16.00 Pokaz winiarski Marka Bieńczyka
17.30 Pokaz kulinarny Karola Okrasy
18.30 Pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego
19.30 Pokaz winiarski Marka Bieńczyka
20.30 Koncert zespołu l'Herbe Folle




Bilety na imprezę można nabyć w serwisie www.ebilet.pl lub wziąć udział w konkursie Puzzle, który rozpocznie się już jutro, do wygrania oprócz zestawu książek jedno podwójne zaproszenie, serdecznie zapraszamy!

Ceny biletów:
30 zł - wejście na imprezę w godzinach 12.00-16.00 (w cenie biletu 7 degustacji francuskich specjałów)
45 zł - wejście na imprezę w godzinach 17.00-21.00 (w cenie biletu 7 degustacji oraz koncert zespołu l'Herbe Folle)

________________________________________________________

Ponadto przepyszne francuskie produkty spożywcze będzie mozna zdegustować w hipermarketach Carrefour w dniach 29 maja - 7 czerwca 2009:
1. CARREFOUR ARKADIA
al. Jana Pawła II 82
00-175 Warszawa
tel. 22 339 10 00
2. CARREFOUR BEMOWO
ul. Powstańców Śląskich 126
01-466 Warszawa
tel. 22 569 76 00
3. CARREFOUR REDUTA
al. Jerozolimskie 148
02-326 Warszawa
tel. 22 572 47 00
4. CARREFOUR TARGÓWEK
ul. Głębocka 15
03-287 Warszawa
tel. 22 519 81 00
5. CARREFOUR WILEŃSKA
ul. Targowa 72
03-734 Warszawa
tel. 22 511 26 00
6. CARREFOUR EXPRESS SADYBA
ul. Powsińska 31
02-903 Warszawa
tel. 22 330 16 00
7. CARREFOUR GALERIA MOKOTÓW
ul. Wołoska 12
02-675Warszawa
tel. 22 548 63 00
8. CARREFOUR ZŁOTE TARASY
ul. Złota 59
00-120 Warszawa
tel. 22 595 14 00

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Przekąski Placek z nadzieniem

Placek z ciasta naleśnikowego sam w sobie jest pyszny, a co będzie jak jeszcz...

Odsłon: 113

30 min
5

Przepis dnia

Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 627

30 min
18
Dania główne Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...

Odsłon: 1010

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2