Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"!

Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata.
Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością.
Patronem imprezy jest Rząd Francuski.

Na gości czekają liczne atrakcje, między innymi możliwość skosztowania wyśmienitych specjałów kuchni francuskiej oraz degustacja najlepszych win i serów Francji. Uczestnicy imprezy będą mieli okazję uczestniczyć w pokazach kulinarnych Pascala Brodnickiego oraz Karola Okrasy, a także w pokazie winiarskim Marka Bieńczyka.

Podczas imprezy Karol Okrasa przygotuje następujące potrawy:

INTERIA.PL



1. Przypalana troć z tapenade oliwkowym
2. Roladki z wędzonego łososia i sera twarogowego z czombrem
3. Zapiekany Buche de Chevre na ciemnym chlebie z glazurowaną figą
4. Smażone szparagi z suszoną szynką i sosem anchovies

natomiast Pascal Brodnicki zaprezentuje na scenie następujące dania:

INTERIA.PL


1. Żabie udka w skorupce sezamowej z serem chabichou w sosie estragonowym
2. Pralinki z sera zick de france z oberżynowym kawiorem
3. Croustade z sera Saint-Nectaire oraz bazylii i pomidora z oliwą truflową
4. Ruletki rybaka z serem kozim

INTERIA.PL

Punktem kulminacyjnym wieczoru będzie koncert wschodzącej gwiazdy francuskiej muzyki - zespołu l'Herbe Folle (francuska grupa, tworzona przez czterech młodych uzdolnionych muzyków. W swojej twórczości Francuzi łączą różne inspiracje, takie jak jazz, muzyka inspirowana dźwiękami Europy wschodniej czy muzyka cygańska po to by przejść w jednej chwili w ciemniejsze rejony dubu czy rocka).



Program Aperitifu po francusku:
12.00 Rozpoczęcie imprezy
14.00 Pokaz kulinarny Karola Okrasy
15.00 Pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego
16.00 Pokaz winiarski Marka Bieńczyka
17.30 Pokaz kulinarny Karola Okrasy
18.30 Pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego
19.30 Pokaz winiarski Marka Bieńczyka
20.30 Koncert zespołu l'Herbe Folle




Bilety na imprezę można nabyć w serwisie www.ebilet.pl lub wziąć udział w konkursie Puzzle, który rozpocznie się już jutro, do wygrania oprócz zestawu książek jedno podwójne zaproszenie, serdecznie zapraszamy!

Ceny biletów:
30 zł - wejście na imprezę w godzinach 12.00-16.00 (w cenie biletu 7 degustacji francuskich specjałów)
45 zł - wejście na imprezę w godzinach 17.00-21.00 (w cenie biletu 7 degustacji oraz koncert zespołu l'Herbe Folle)

________________________________________________________

Ponadto przepyszne francuskie produkty spożywcze będzie mozna zdegustować w hipermarketach Carrefour w dniach 29 maja - 7 czerwca 2009:
1. CARREFOUR ARKADIA
al. Jana Pawła II 82
00-175 Warszawa
tel. 22 339 10 00
2. CARREFOUR BEMOWO
ul. Powstańców Śląskich 126
01-466 Warszawa
tel. 22 569 76 00
3. CARREFOUR REDUTA
al. Jerozolimskie 148
02-326 Warszawa
tel. 22 572 47 00
4. CARREFOUR TARGÓWEK
ul. Głębocka 15
03-287 Warszawa
tel. 22 519 81 00
5. CARREFOUR WILEŃSKA
ul. Targowa 72
03-734 Warszawa
tel. 22 511 26 00
6. CARREFOUR EXPRESS SADYBA
ul. Powsińska 31
02-903 Warszawa
tel. 22 330 16 00
7. CARREFOUR GALERIA MOKOTÓW
ul. Wołoska 12
02-675Warszawa
tel. 22 548 63 00
8. CARREFOUR ZŁOTE TARASY
ul. Złota 59
00-120 Warszawa
tel. 22 595 14 00

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...

Odsłon: 654

30 min
3
Sałatki Zwyczajna surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulą i marchewką to najlepszy dodate...

Odsłon: 294

15 min
9
Przekąski Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. Doskonale sma...

Odsłon: 3914

15 min
15
Desery Biszkopt z 5 jaj

Ten przepis na biszkopt jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Biszkopt jest puszyst...

Odsłon: 49

30 min
6
Pieczywo Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim.

Smaczny i zdrowy cleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczen...

Odsłon: 14

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

2
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

2
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

14
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

3