Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

W dniach 20 – 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400 najlepszych restauracji w kraju – w tym 45 krakowskich - zaproszą do stołu mieszkańców 30 polskich miast. Zgodnie z ideą festiwalu będzie to prawdziwa „Okazja do świętowania”.

Festiwal najlepszych restauracji powraca w jubileuszowym wydaniu. Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie - w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście - z niedawnej połowy obywateli naszego kraju, dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).

Okazji do świętowania jest nieskończenie wiele - od małych i dużych prywatnych sukcesów, przez rożne okazje obyczajowe, aż po poważne zawodowe osiągnięcia. Jednocześnie, liczne publikowane badania pokazują, że jednym z najważniejszych czynników szczęścia i zdrowia jest właśnie radosny czas spędzony z bliski przy stole. Jak podkreślają organizatorzy: Mamy naprawdę wiele okazji do celebrowania, ale wciąż za mało świętujemy. Od wielkich sukcesów, przez miłość i przyjaźń, aż po najdrobniejsze codzienne sprawy, które nam się udają. Nic tak nie cieszy i nie integruje jak wspólnie spędzony czas przy stole, w magicznym restauracyjnym otoczeniu. Świętujmy razem!

Idea festiwalu jest prosta. Szefowie kuchni przygotowują trzydaniowe, popisowe menu w festiwalowej cenie 49 zł, a goście rezerwują stoliki za pośrednictwem restaurantweek.pl. Rezerwacje już trwają, więc warto się pospieszyć. W jesiennym festiwalu mamy sporo ciekawych debiutów. W Ed Red zjemy m.in. szpik wołowy z buraczkami i ziołami oraz kanapkę z gęsimi żołądkami, piżmową dynią, kandyzowanym boczkiem i słonecznikiem, w Emalii spróbujemy sandacza na okopowych warzywach karmelizowanych z sosem prosecco i jarmużem oraz śmietankowych lodów w gorącej skorupce kokosowej z musem malinowym, a w Well Done zaspokoimy głód przecieranym kremem ze słodkiej kukurydzy z bekonowymi chipsami oraz kluseczkami chilli. Miłośnicy mięsa mogą wybierać choćby pomiędzy żeberkami w Rzeźni - Ribs on fire, a cielęciną podana z sosem truflowym, musem z dyni i ziemniakiem w Włoskiej. Zadowoleni będą też wegetarianie, dla których Musso Sushi przygotowało wegetariański ramen z grillowanym tofu i warzywami, a Boccanera risotto z kurkami, wędzonym serem Provola i szczypiorkiem. A to nie wszystko, bo restauracji w krakowskiej edycji festiwalu jest 45, a każda z nich przygotowała dwa różne menu.

Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem prezentującym najlepsze polskie restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym udział wzięło już ponad ćwierć miliona Gości w ponad 30 miastach. Najlepsi w kraju szefowie kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49zł. W jubileuszowej edycji na gości będzie czekać również niespodzianka pod postacią aperitifu.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy to pyszne ciasto łączące w sobie słodycz i kwaskowatość owoc...

Odsłon: 916

30 min
5
Śniadania Lane kluski na mleku

Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...

Odsłon: 511

15 min
3
30 min
5
Napoje Koktajl cytrynowo - miętowy

Taki koktajl proponuję na drugie śniadanie. Jest zdrowy i pożywny. Polecam

Odsłon: 87

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

2
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

2
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

14
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

3