XI Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy Żywiec 2014

XI edycja Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy odbędzie się w żywieckim Amfiteatrze pod Grojcem w dniach 15-17 sierpnia 2014.

Największą atrakcją Festiwalu będzie oczywiście smakowita kwaśnica. Ale to nie wszystko! Na scenie Festiwalu zagrają m.in.: zespół Piersi, Mirami, Weekend i Mesayah. Oprócz koncertów na publiczność czekają dodatkowe atrakcje: Międzynarodowy Zlot Motocyklowy, na który co roku przybywa ok. 1500 motocyklistów z Polski oraz Słowacji, Czech, Niemiec, Austrii a nawet Anglii, pokazy sztucznych ogni i nie tylko.

Nie zabraknie również zabaw i konkurencji dla dzieci, młodzieży i dorosłych z cennymi nagrodami. Dla dzieci zorganizowane będą programy artystyczne oraz urozmaicone konkurencje sportowe. Odbędzie się m.in. cykl warsztatów sensorycznych, cukierniczo-piekarniczych dla dzieci. Planowane jest między innymi:

- śniadanie na trawie, na które dzieci ręcznie uformują cesarskie kajzerki i inne pyszne przekąski,

- podwieczorek w plenerze z polskim jabłkiem w roli głównej,

- wypiekanie chlebowego naczynia na niedzielną kwaśnicę,

- spotkanie z Mistrzem piekarniczym/cukierniczym, który opowie o tajnikach swojej pracy,

- warsztaty sensoryczne z produktami wykorzystywanymi w piekarni tradycyjnej.

Generalny Kucharz, a zarazem organizator imprezy Barbara Czul wraz z najlepszym kucharzem na Żywiecczyzna, gazdą tego miasta, burmistrzem Antonim Szlagorem. Wspólnie zadbają o to aby smak tej wspaniałej potrawy pozostał do przyszłego roku.

Bilety w przedsprzedaży kosztują 12 zł. Bilety nabyte w kasach w dniu koncertu będą kosztować 15 zł.

Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 124

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 166

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 149

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326