Jak zrobić perfekcyjne krokiety?

Proste do przyrządzenia i niesamowicie smaczne. W menu Polaków występują w roli dania głównego lub przekąski. Na czym polega ich fenomen?

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowanie tego dania nie powinno zająć dużo czasu. Nie jest ono skomplikowane ani kosztowne. Zachwyca smakiem, chrupkością i wyglądem. Idealnie pasuje do kubka gorącego czerwonego barszczu, dlatego przepis na nie jest często wykorzystywany zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zobacz, jak możesz przyrządzić je od postaw.

Zacznij od ciasta naleśnikowego

Naleśniki to podstawa krokietów. Do ich zrobienia potrzebne są: jajka, mąka, mleko, szczypta soli oraz odrobina oleju lub masła. Dodatek tłuszczu uchroni ciasto przed przywieraniem. Jajka nadają mu pięknego koloru i pomagają w odpowiednim połączeniu wszystkich składników. Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki były bardziej delikatne i puszyste, zastąp część mleka niewielką ilością wody gazowanej. Taki zabieg sprawi, że twoje krokiety będą jeszcze smaczniejsze.
Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników czas na smażenie. Możesz to zrobić na zwykłej patelni lub specjalnej, przeznaczonej wyłącznie do tego celu. Warto w pierwszej kolejności rozgrzać na niej kroplę oleju tak, aby ciasto łatwiej było przewracać i ściągać. Po usmażeniu gotowe naleśniki odstaw na bok do wystygnięcia.

Reklama

Odpowiedni farsz sekretem udanych krokietów

Kolejnym etapem jest oczywiście przyrządzenie farszu, który możesz wykonać na wiele różnych sposobów. W okresie świąt najczęściej odtwarzanym przepisem są krokiety z grzybami. Do ich zrobienia warto wykorzystać tegoroczne leśne zbiory. Jeśli nie masz takiej możliwości, zastąp je np. pieczarkami, które są dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym.
Równie popularny jest także farsz łączący grzyby z kiszoną kapustą lub z mięsem, do których przygotowania najlepiej wykorzystać kurczaka z rosołu gotowanego dzień wcześniej. Na tym jednak pomysły na farsz się nie kończą. W wydaniu sylwestrowym można je przyrządzić ze szpinakiem i serem feta lub innym nadzieniem, które sprawdza się np. podczas robienia pasztecików lub pierogów.

Wygląd też ma znaczenie

Sukcesem udanych krokietów jest nie tylko smak ale również wygląd. Zawijanie krokietów najlepiej rozpocząć od starannego rozprowadzenia farszu na samym środku naleśnika. Podczas zawijania zacznij od złożenia brzegów a następnie przejdź do rolowania ciasta. Po złożeniu wszystkich naleśników w ten sam sposób zabierz się za panierowanie. Wykorzystaj do tego celu jajko oraz bułkę tartą. Obtoczone krokiety smaż na wolnym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Po ściągnięciu z patelni twoje danie jest gotowe do jedzenia.
Poznałeś już trzy najważniejsze etapy przyrządzania krokietów. Teraz możesz wreszcie zabrać się do pracy. Zanim jednak to zrobisz zajrzyj do sprawdzonych przepisów naszych użytkowników:

1. Krokiety z borowikami

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Krokiety z leśnymi grzybami

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Krokiety z kapustą i grzybami

Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Kopertowe krokiety z kurkami

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Reklama

5. Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Fot. Pompolina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

6. Krokiety dziadowskie

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


7. Krokiety ziemniaczane

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Krokiety z niespodzianką

Fot. Buongustai na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

9. Krokiety z pieczarkami

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

10. Wegetariańskie krokiety z warzywami

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3707

30 min
15
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 133

15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 230

60 min
8
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 825

15 min
21

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4