Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
KROKIETY DZIADOWSKIE Jak przygotować świąteczne krokiety dziadowskie - sprawdzony przepis krok po kroku. DZIADOWSKIE KROKIETY z kapustą, kminkiem, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Krokiety z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym....mniam!
* Przygotowuję te krokieciki wg przepisu E. Aszkiewicz, są mega pyszne :) Fantastyczne z wigilijnym, czerwonym barszczem.
Pracochłonne, to prawda, szczególnie przy formowaniu i smażeniu. Możecie jednak farsz zawinąć w naleśniki ! :) I też są super.
Krokieciki są naprawdę pyszne...zapisujcie sobie ten przepis...kiedyś na pewno z niego skorzystacie :) Dla Was ten przepis i ulepszajcie go!
Ślicznie pozdrawiam.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy odrobinę cukru, aby ładnie się skarmelizowała.
Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby, zasmażamy, mieszamy, aby smaki się połączyły.
Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze.
*ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki.
Do masy dodajemy 1 jajko, mielony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych. Farsz powinien być pikantny, wyraźny w smaku! Dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim.
Smacznego :)
Krokiety czyli naleśniki z farszem mięsnym na bazie mięsa z rosołu, opanierow...
Odsłon: 7073
Niezwykle delikatne krokieciki z kolorowym warzywnym farszem, podane z aksami...
Odsłon: 2779
Moje pierogi warzywno - grzybowe przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi Pi...
Odsłon: 62
Jajecznica przygotowana z ostrych papryczek chili, pomidorków daktylowych, ce...
Odsłon: 35
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 125
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 212
Moje pierogi warzywno - grzybowe przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi Pi...
Odsłon: 62
Jajecznica przygotowana z ostrych papryczek chili, pomidorków daktylowych, ce...
Odsłon: 35
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 125
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 212
Składniki
* Przygotowuję te krokieciki wg przepisu E. Aszkiewicz, są mega pyszne :) Fantastyczne z wigilijnym, czerwonym barszczem. Pracochłonne, to prawda, szczególnie przy formowaniu i smażeniu. Możecie jednak farsz zawinąć w naleśniki ! :) I też są super. Krokieciki są naprawdę pyszne...zapisujcie sobie ten przepis...kiedyś na pewno z niego skorzystacie :) Dla Was ten przepis i ulepszajcie go! Ślicznie pozdrawiam.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy odrobinę cukru, aby ładnie się skarmelizowała.
Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby, zasmażamy, mieszamy, aby smaki się połączyły. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze. *ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki.
Do masy dodajemy 1 jajko, mielony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych. Farsz powinien być pikantny, wyraźny w smaku! Dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wieprzowe rolady z farszem gołąbkowym
Dania główne
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Dania główne
Gulasz z dzika z antonówkami
Dania główne
Kurczak z pomidorkami koktajlowymi
Wieprzowe rolady z farszem gołąbkowym
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 125
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Moje pierogi warzywno - grzybowe przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi Pi...
Odsłon: 62