Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49483

Dodano:

Odsłon: 14564

Ostatnio nie kombinuję, tylko korzystam ze starych sprawdzonych przepisów. Dzisiaj na tapecie krokiety z farszem grzybowym. Do tego oczywiście barszcz czerwony czysty, czyli niezabielany: https://smaker.pl/przepis-barszcz-czerwony-czysty,110057.html

Składniki

  • naleśniki: mleko 750 ml, woda mineralna gazowana 250 ml, jajka 2 szt, mąka pszenna 35 dkg, szczypta soli
  • farsz: pieczarki 1.5 kg
  • cebula 1 szt (duża)
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • lekko przesuszona bułka, tzw. wczorajsza (najlepiej zwykła kajzerka)
  • dodatkowo:
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta olej do smażenia naleśników
  • masło do obsmażenia krokietów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krokiety z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.

    Farsz: Pieczarki należy umyć i obrać. niektórzy radzą, aby ich nie obierać, ale ja nie jestem zwolenniczką tego sposobu postępowania z pieczarkami. Obrane grzyby wrzucić na gotującą, osoloną wodę. Gotować 15 minut (od zagotowania). Następnie odcedzić, pozostawić do wystudzenia. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulka powinna być lekko przyrumieniona.
    Gdy pieczarki są już zimne, należy je zmielić wraz z naszą wczorajszą bułeczką. Następnie do masy grzybowej dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
    Naleśniki smarować farszem, zwijać krokiety. Schemat obrazkowy zwijania krokietów na moim blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2014/11/krokiety-z-pieczarkami.html



  2. Zwinięte krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażać na maśle.

    Uwaga: Do roztrzepanego jajka można dodać odrobinę soli i pieprzu, aby krokiety miały bardziej wyrazisty smak.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń