Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami. Tak pyszne naleśniki wypełnione farszem robię zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale idealnie sprawdzą się też jako danie obiadowe.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 19
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7975
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 85
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 19
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7975
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 85
Składniki
Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy.
W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę a z namoczonych wcześniej grzybów (moczyły się 12 godzin) odlewamy do kapusty wodę. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę a następnie przekładamy do garnka i gotujemy wszystko przez 1 godzinę.
Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Po usmażeniu wszystkich przykrywamy od góry talerzem żeby nie wyschły.
Po godzinie farsz jest już gotowy. Powinien być odparowany bez wody. Jeżeli jednak ma wodę to odcedzamy. wyciągamy liście oraz przyprawy. Zawijanie zaczynamy od nałożenia farszu na naleśnika i zwinięcia boków do środka. Następnie zwijamy w rulon, odkładamy i robimy następne.
Przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe…