Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z kapustą i grzybami

Przepis dnia 2020-12-10
Krokiety z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 6502

Tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami. Tak pyszne naleśniki wypełnione farszem robię zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale idealnie sprawdzą się też jako danie obiadowe.

Składniki

  • SKŁADNIKI FARSZ:
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • SKŁADNIKI NALEŚNIKI:
  • 260 g mąki
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • DODATKOWO:
  • bułka tarta
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krokiety z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy.

  2. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę a z namoczonych wcześniej grzybów (moczyły się 12 godzin) odlewamy do kapusty wodę. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę a następnie przekładamy do garnka i gotujemy wszystko przez 1 godzinę.

  3. Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Po usmażeniu wszystkich przykrywamy od góry talerzem żeby nie wyschły.

  4. Po godzinie farsz jest już gotowy. Powinien być odparowany bez wody. Jeżeli jednak ma wodę to odcedzamy. wyciągamy liście oraz przyprawy.

    Zawijanie zaczynamy od nałożenia farszu na naleśnika i zwinięcia boków do środka. Następnie zwijamy w rulon, odkładamy i robimy następne.

  5. Przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.

    Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

    Gotowe…

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 10 grudnia 2020 Wyglądają obłędnie.
Ja jednak będę obstawał przy swoim , ze NIGDY , przenigdy nie płucze się kiszonej kapusty.
Pozdrawiam serdecznie:-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń