Ewa_Gotuje

Jak zrobić wielkanocny pasztet?

Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów.

Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu.

Pasztet przygotowywany z okazji świąt wielkanocnych może, a nawet musi, być wyjątkowy.

Wystarczy jedynie trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet bardzo doświadczone gospodynie.

1. Domowy pasztet

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zapewnia autorka tego przepisu, w jej rodzinie jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Już sam ten fakt powinien być najlepszą reklamą tego pasztetu. Zdecydowanie warto się przekonać, cóż tak urzekło jej rodzinę.

2. Pasztet sojowy

Fot. Kaskasz83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztet dla wegetarian? Nie, to nie pomyłka. Tę potrawę możecie przygotować z różnych rodzajów mięs, jednak równie smaczne są te, przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Pokochają go nawet zdeklarowani mięsożercy.

3. Pasztet wielkanocny

Fot. Kalina11  na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Możemy się założyć, że ten pasztet będzie hitem na każdym wielkanocnym stole. Kilka rodzajów mięsa i aromatyczne przyprawy zapewnią wam sukces kulinarny, który będziecie chcieli powtórzyć nie raz.

4. Pasztet szynszylki

Pasztet szynszylki

Fot. Szynszylka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiecie w jaki sposób sprawić, aby pasztet był soczysty, delikatny i kruchy? Skorzystajcie z porad naszego użytkownika, a już nigdy nie upieczecie pasztetu w inny sposób!

5. Pasztet bez pieczenia

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy pasztet zawsze musi być pieczony? Niekoniecznie i powyższy przepis jest na to najlepszym dowodem. Gwarantujemy, że efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

6. Pasztet mięsno- grzybowy

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowując świąteczne pasztety, warto pamiętać o dodatku warzyw lub grzybów. Przełamują zdecydowany, mięsny smak i czynią je delikatniejszymi.

7. Pasztet z orzechami włoskimi

Fot. Srk76 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli już eksperymentujecie z dodatkami do pasztetów, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Orzechy to prawdziwa skarbnica witamin i substancji odżywczych, dlatego też warto dodawać je do jak największej ilości dań.

8. Pasztet z selera

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten pasztet sprawdzi się nie tylko podczas wielkanocnego biesiadowania, ale i na co dzień. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niedrogi i prosty w przygotowaniu.

9. Kolorowy pasztet z fasoli

Pasztet z białej fasoli

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasola dotąd kojarzyła wam się z zupą lub fasolką po bretońsku? Najwyższy czas to zmienić i przygotować z niej pasztet. Tak, dobrze przeczytaliście - to doskonały (i bardzo zdrowy!) zamiennik mięsa.

10. Pasztet z królika z żurkiem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mięso królika doskonale nadaje się do przygotowania świątecznego pasztetu. Jeśli dodacie do niego żurek, otrzymacie kwintesencję Wielkanocy. Ten smak z pewnością na długo pozostanie w pamięci waszej rodziny i wszystkich gości, którzy odwiedzą was w święta.

11. Pasztet rybny

Fot. Konhambos na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warto pamiętać także o tym, że pasztet możemy przygotować również z ryb. Zmieszanie kilku ich rodzajów sprawi, iż otrzymacie zaskakująco smaczną i lekką przekąskę.

12. Pasztet ze śliwkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przepadaliście za połączeniem owoców i mięsa, ten przepis z pewnością to zmieni. Aby otrzymać jeszcze ciekawsze efekty, postarajcie się kupić śliwki wędzone, których aromat dodatkowo wzbogaci smak pasztetu.

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0