Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet mięsno - grzybowy

Pasztet mięsno - grzybowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 9202

Dodano:

Odsłon: 3086

Ostatnio polubiłam pieczone domowe pasztety. Robi się je naprawdę prosto, są nie drogie (bo ja wykorzystuję do nich mięso z rosołu) i wychodzi jego według mnie bardzo dużo. Tym razem do pasztetu dołożyłam jeszcze pieczarki. Pasztet wyszedł oczywiście rewelacyjnie, a smakował jeszcze lepiej.

Składniki

  • około 50 dag mięsa z rosołu
  • twarde jarzyny z rosołu
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 3 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • oliwa do smażenia
  • tarta bułka do obsypania foremek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli zdejmujemy z ognia.

  2. Na tej samej patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki, często mieszamy. Kiedy odparuje z nich woda zdejmujemy z ognia.

  3. Na oliwie podsmażamy również wątróbkę drobiową. Podsmażoną odstawiamy do wystudzenia.

  4. Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy mięso.

  5. Mielimy dwukrotnie również jarzyny, cebulę, pieczarki i wątróbkę.

  6. Do masy dodajemy jajka, oregano, bułkę tarta, kaszę mannę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy.

  7. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (u mnie dwie małe prostokątne).

  8. Pasztet pieczemy w temp. 180'C przez około godzinę.

  9. Pasztet po upieczeniu podajemy na zimno z chlebem, lub na gorąco z ulubiona surówką.

  10. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 kwietnia pasztet wyszedl bardzo smaczny jak widze na zdjeciu! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 23 kwietnia Smakowicie wygląda,u mnie obowiązkowo jeszcze gałka muszkatołowa :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń