Ewa_Gotuje

Pomidory do słoików. Jakie przetwory warto zrobić?

Właśnie teraz w sklepach i na targowiskach możemy kupić najsmaczniejsze, pachnące słońcem pomidory. Warto zachować ten smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju przetwory.

Fot. 123RF/Picsel

Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować nam życie.

Zawarte w nich antyoksydanty (przede wszystkim likopen), opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dla naukowców najbardziej interesującym jest antynowotworowe działanie likopenu. Udowodniono, iż jego obecność w diecie w znacznym stopniu obniża ryzyko wystąpienia nowotworu przewodu pokarmowego oraz raka prostaty. U osób, które zjadały około 10 pomidorów tygodniowo, ryzyko zachorowania na raka zmalało niemal trzykrotnie.

Jednak na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości pomidorów. Zawarte w nich substancje, chronią nas przed szkodliwymi działaniem promieni UV oraz zdecydowanie poprawiają naszą odporność. Ich spożywanie poleca się również cukrzykom, osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz kobietom, przechodzącym menopauzę.

Reklama

Udowodniono, iż zjadanie przynajmniej jednego pomidora dziennie, zdecydowanie łagodzi dolegliwości z nimi związane. Co więcej, dowiedziono również, że pomidory wyjątkowo służą osobom odchudzającym się oraz tym, które zmagają się z problemami skórnymi. Zawarte w nich witaminy, zadziałają równie dobrze, co bardzo drogie kosmetyki, sprawiając, że nasza skóra będzie gładka, a włosy i paznokcie mocne.

Aby móc cieszyć się właściwościami i smakiem pomidorów przez cały rok, warto właśnie ter przygotować z nich smaczne przetwory. Jeśli brakuje wam pomysłów, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Kiszone pomidory

Fot. Hajduczek-nautralnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Sałatka kubańska

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sos włoski do słoików na zimę

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Ketchup domowy pomidorowo-paprykowy

Fot. Olika na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Suszone pomidory w oliwie

Fot. OldFork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Warstwowa sałatka pomidorowa

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Sałatka z zielonych pomidorów

Fot. Aromatycznepodroze na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Fasolka szparagowa w pomidorach

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Grzyby w pomidorach

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0