Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby w pomidorach to łatwiejsza i tańsza alternatywa dla grzybów z papryką, na które przepis podawałam już wcześniej. Bo grzybki z papryką i pomidorami, czyli grzyby po cygańsku to wersja bogatsza, luksusowa. Pyszna, ale nie zawsze mamy dostęp do świeżej papryki. Po naszym ostatnim grzybobraniu przygotowałam się niby należycie – kupiłam cztery piękne, duże czerwone papryki. Ale w czasie czyszczenia grzybów okazało się, że takich połamanych, pokruszonych i mokrych po deszczu okazów mam tak dużo, że będę musiała przygotować podwójną porcję cygańskich grzybków. Zamiast więc zmniejszać ilość strąków papryki w całej ilości przetwarzanych grzybów, jedną porcję postanowiłam przygotować bez niej. I wiesz co? To też jest pyszne, choć smakuje nieco inaczej.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 49
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 49
Składniki
Do dużego garnka wlej oliwę/olej. Dodaj pokrojoną cebulę, gotuj przez 10 minut. Dołóż ugotowane, pokrojone w kawałki grzyby, gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.
W osobnym naczyniu przygotuj zalewę. Czyli wszystkie składniki umieść w rondlu, wymieszaj i zagotuj.
Gorącą zalewę wlej do garnka z cebulą i grzybami. Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut. Trzeba mieszać i uważać, bo może się przypalić.
Grzyby w pomidorach przełóż do wyparzonych słoików, gorące zakręcaj. Poddaj 15-30 minutowej pasteryzacji (zależnie od wielkości słoików) w kąpieli wodnej lub w piekarniku nagrzanym do około 130 stopni.