Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby w pomidorach

Grzyby w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3448

Dodano:

Odsłon: 2091

Grzyby w pomidorach to łatwiejsza i tańsza alternatywa dla grzybów z papryką, na które przepis podawałam już wcześniej. Bo grzybki z papryką i pomidorami, czyli grzyby po cygańsku to wersja bogatsza, luksusowa. Pyszna, ale nie zawsze mamy dostęp do świeżej papryki. Po naszym ostatnim grzybobraniu przygotowałam się niby należycie – kupiłam cztery piękne, duże czerwone papryki. Ale w czasie czyszczenia grzybów okazało się, że takich połamanych, pokruszonych i mokrych po deszczu okazów mam tak dużo, że będę musiała przygotować podwójną porcję cygańskich grzybków. Zamiast więc zmniejszać ilość strąków papryki w całej ilości przetwarzanych grzybów, jedną porcję postanowiłam przygotować bez niej. I wiesz co? To też jest pyszne, choć smakuje nieco inaczej.

Składniki

  • pokrojone leśne grzyby (mniej więcej zawartość jednego durszlaka, czyli około 1,5 kg świeżych grzybów), ugotowane przez 10 minut
  • 1 szklanka oliwy lub oleju
  • 4 spore cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru (kopiastych)
  • 10 łyżek octu jabłkowego (można dodać trochę więcej, do smaku, a w ostateczności zastąpić octem spirytusowym – ale spirytusowego
  • opcjonalnie – 2 łyżki słodkiej, suszonej, mielonej papryki
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlej oliwę/olej. Dodaj pokrojoną cebulę, gotuj przez 10 minut. Dołóż ugotowane, pokrojone w kawałki grzyby, gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.

  2. W osobnym naczyniu przygotuj zalewę. Czyli wszystkie składniki umieść w rondlu, wymieszaj i zagotuj.

  3. Gorącą zalewę wlej do garnka z cebulą i grzybami. Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut. Trzeba mieszać i uważać, bo może się przypalić.

  4. Grzyby w pomidorach przełóż do wyparzonych słoików, gorące zakręcaj. Poddaj 15-30 minutowej pasteryzacji (zależnie od wielkości słoików) w kąpieli wodnej lub w piekarniku nagrzanym do około 130 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 22 listopada 2018 Dla mnie wspaniałe połączenie. Tak, jak jabłka wśród owoców u mnie królują, tak pomidor wśród warzyw. A grzyby <3 kocham zbierać, nienawidzę czyścić :P Na szczęście nie muszę ;) Przy okazji, wbiło mnie w ziemię...Borowiki suszone 100 g 49.99 What?!? Taka cena w kaufie! No i brali...serio! Zamiast pójść do lasu...nawet jak nic się nie trafi, to przyjemnie jest pochodzić. Eh! Konsumpcja :/ Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń