Do góry

Przetwory Przepis na:

Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, rozmarynem i ziołami toskańskimi

Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, rozmarynem i ziołami toskańskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1951

Dodano:

Odsłon: 15555

...

Składniki

  • 5 kg pomidorów lima
  • sól
  • opakowanie mieszanki ziół toskańskich
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • ok. 1,5 l oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, rozmarynem i ziołami toskańskimi

Przygotowanie

  1. Pomidory bardzo dokładnie myjemy. Odkrajmy końcówki przy których były gałązki, kroimy na połówki i wydrążamy pestki. Tak przygotowane pomidory ściśle układamy na blaszkach z piekarnika posypujemy solą i suszymy w piekarniku 5-7 godz. w temperaturze 100 St. C. Pomidorom muszą pomarszczyć się brzegi ale środek ma zostać nadal jędrny.
    Ususzone pomidory przekładamy do miski, obficie posypujemy ziołami toskańskimi (tu w sumie każdy może wykorzystać takie zioła jak lubi), skrapiamy trzema łyżkami octu winnego i mieszamy.

  2. Do wyparzonych słoików ściśle układamy pomidory, przekładając rozmarynem (ja użyłam na każdy słoik po 4 nieduże gałązki). Dodajemy po jednym ząbku czosnku.
    Oliwę grzejemy w garnku do temp. 90 st. C. i gorącą zalewamy słoiki. Usłyszycie delikatny dźwięk skwierczenia. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemnie miejsce. Powinny być gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 września 2014 Muszę sobie takie zrobić. Nie ma jak zrobione własnoręcznie przetwory.:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 września 2014 Przepięknie przedstawiony i kuszący przepis zwłaszcza dla tych co lubią suszone opomidory:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń