Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uniwersalny smak do wykorzystania zimą w najróżniejszych potrawach.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4225
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416711
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4225
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416711
Składniki
Fasolkę opłukać, obrać i pokroić w kawałki na jeden kęs. Ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo i odcedzić.
W międzyczasie umyte pomidory pokroić i rozgotować w innym garnku. Gdy już zmiękną i rozpadną się – przetrzeć przez sito. Skórki z sita odrzucić, a uzyskany przecier zagotować, doprawiając do smaku solą i odrobiną cukru. Można dodać także inne przyprawy, na przykład zioła, ale ja wolę doprawiać już po otwarciu słoika. W zimie najlepiej sprawdza się taka właśnie podstawowa, uniwersalna wersja.
Na dno każdego słoja wlać po kilka łyżek przecieru, następnie wsypać podgotowaną fasolkę i zalać ją przygotowanym gorącym sosem pomidorowym, wypełniając naczynia 2 cm od brzegu (nie zużyłam całego przecieru do wypełnienia słoików, została nieduża szklaneczka pysznego soku pomidorowego do picia).
Pasteryzować 20-30 minut w kąpieli wodnej (zależnie od wielkości słoików) lub godzinę w piekarniku.
O szczegółach pasteryzacji na mokro i na sucho można poczytać na blogu - zapraszam.