Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników włoskiej kuchni.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7923
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1218
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13695
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7923
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1218
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13695
Składniki
Pomidory umyć, pokroić i rozgotować, przetrzeć przez sito. Z tej ilości pomidorów uzyskałam 3 litry gotowego przecieru.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. dodać posiekane cebulę, paprykę i czosnek, dusić do miękkości na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Trwa to około 10 minut.
Wlać do podduszonych warzyw przetarte pomidory, wrzucić resztę przypraw (bez natki pietruszki) oraz koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę. Ewentualnie zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody (zawiesinę wlać – mieszając – do garnka z sosem, zagotować). Ja wykorzystałam tę możliwość.
Gorący sos rozlać do słoików i pasteryzować 1/2 godziny w kąpieli wodnej albo godzinę w piekarniku.