Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników włoskiej kuchni.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4443
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1046
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 465
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3042
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38764
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4443
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1046
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 465
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3042
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38764
Składniki
Pomidory umyć, pokroić i rozgotować, przetrzeć przez sito. Z tej ilości pomidorów uzyskałam 3 litry gotowego przecieru.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. dodać posiekane cebulę, paprykę i czosnek, dusić do miękkości na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Trwa to około 10 minut.
Wlać do podduszonych warzyw przetarte pomidory, wrzucić resztę przypraw (bez natki pietruszki) oraz koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę. Ewentualnie zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody (zawiesinę wlać – mieszając – do garnka z sosem, zagotować). Ja wykorzystałam tę możliwość.
Gorący sos rozlać do słoików i pasteryzować 1/2 godziny w kąpieli wodnej albo godzinę w piekarniku.