Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos włoski do słoików na zimę

Sos włoski do słoików na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3441

Dodano:

Odsłon: 22794

Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników włoskiej kuchni.

Składniki

  • 4 kg pomidorów
  • 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 duże czerwone papryki, także pokrojone w kostkę
  • 1 główka czosnku, a może być i więcej, jeśli ktoś lubi czosnek tak jak my (dałam półtorej główki) – obranego i również posiekane
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki niejodowanej soli kamiennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (zamiast niej dałam jedną świeżą ostrą papryczkę, posiekaną drobno)
  • garść świeżego posiekanego oregano albo oregano suszone – kilka łyżeczek
  • opcjonalnie 2 kostki rosołowe (takie bez zbędnich dodatków, jeśli jakichś używam – są to kostki BIO), może też być domowa przypr
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (lubię sosy o nieco bardziej gęstej konsystencji, żeby nie spływ
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, pokroić i rozgotować, przetrzeć przez sito. Z tej ilości pomidorów uzyskałam 3 litry gotowego przecieru.

  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę. dodać posiekane cebulę, paprykę i czosnek, dusić do miękkości na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Trwa to około 10 minut.

  3. Wlać do podduszonych warzyw przetarte pomidory, wrzucić resztę przypraw (bez natki pietruszki) oraz koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

  4. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę.
    Ewentualnie zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody (zawiesinę wlać – mieszając – do garnka z sosem, zagotować). Ja wykorzystałam tę możliwość.

  5. Gorący sos rozlać do słoików i pasteryzować 1/2 godziny w kąpieli wodnej albo godzinę w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nova 13 listopada 2016 Robię na zimę bardzo podobny. Pyszny szybki obiad.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hajduczek-naturalnie 02 października 2016 Rosynko, czosnek trzeba drobno posiekać, o czym wspomniałam w liście składników. Całe ząbki ładnie wyglądają na zdjęciu no i widać dokładnie, co to jest, dlatego zamieściłam takie zdjęcie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 02 października 2016 Pyszny sos! Mam pytanie - czosnek musi byc caly nie krojony? Zgory dziekuje zy odpowiedz.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 02 października 2016 Wspaniały,uwielbiam takie sosy.
Brawo za czytelny przepis i śliczne zdjęcia.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń