Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników włoskiej kuchni.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11215
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4928
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1104
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9746
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1449
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11215
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4928
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1104
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9746
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1449
Składniki
Pomidory umyć, pokroić i rozgotować, przetrzeć przez sito. Z tej ilości pomidorów uzyskałam 3 litry gotowego przecieru.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. dodać posiekane cebulę, paprykę i czosnek, dusić do miękkości na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Trwa to około 10 minut.
Wlać do podduszonych warzyw przetarte pomidory, wrzucić resztę przypraw (bez natki pietruszki) oraz koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę. Ewentualnie zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody (zawiesinę wlać – mieszając – do garnka z sosem, zagotować). Ja wykorzystałam tę możliwość.
Gorący sos rozlać do słoików i pasteryzować 1/2 godziny w kąpieli wodnej albo godzinę w piekarniku.