Ewa_Gotuje

Spód do letnich ciast bez pieczenia – 5 pomysłów!

W sezonie letnim dominują ciasta bez pieczenia z galaretką, owocami i lekkim kremem. Wysoka temperatura, choć przyjemna podczas urlopu nie sprzyja spożywaniu ciężkich deserów. Poznaj 5 pomysłów na ciekawe spody do ciasta!

Fot. 123RF/Picsel

Zalety spodu bez pieczenia

Jeśli nie masz czasu na pieczenie albo nie chce Ci się włączać piekarnika, takie rozwiązanie jest idealne! W szybki sposób przygotujesz łakocie dla niespodziewanych gości i dla rodziny, która ogłosiła swój przyjazd jeszcze tego samego dnia! Do wykonania szybkich spodów przyda Ci się młynek do kawy lub blender, który zmieli herbatniki, biszkopty i wafelki. Jeśli preferujesz zdrowsze wersje sprawdź, czy posiadasz płatki owsiane i wiórki kokosowe w kuchennej szafce.

Spód z biszkoptów/ herbatników

To najszybszy sposób na spód, jeśli goni Cię czas! Przygotuj 200 g pokruszonych biszkoptów i 100 g masła. Masło roztop w garnuszku, dodaj pokruszone biszkopty i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż biszkopty równomiernie, przyciskając je do dna. Biszkopty możesz też wyłożyć w całości np. do ciasta tiramisu. W tym celu użyj biszkopty podłużne, ułóż je na blaszce i nasącz delikatnie kawą. W przypadku herbatników pokrusz je i wymieszaj z kilkoma łyżkami miękkiego masła. Dodaj kilka kropek wanilii dla podkreślenia zapachu. Taki spód pasuje do serników na zimno, tarty, ciast z galaretką i owocami.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Spód z wiórek kokosowych

Przygotuj 50 g masła i 90 g wiórek kokosowych. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, dosyp wiórki kokosowe i mieszaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i uformuj kokosowy spód. Wiórki sprawdzą się też do tarty. W blenderze rozkrusz ciasteczka i wiórki, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Okruchami wylep boki i dno tarty i wstaw do lodówki. Kokosowy spód pasuje do serników, ciast z budyniem, deserów z musami owocowymi i słodkości z kremem na serach twarogowych.

Fit ciasta na owsianym i orzechowym spodzie

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika i wspomagają proces odchudzania. Z kolei orzechy są bogate w wapń, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. ¾ szklanki płatków owsianych zmiel w młynku do kawy lub w blenderze, dodaj łyżkę orzechów laskowych oraz 1 łyżkę oleju rzepakowego. Całość zmiel. Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub po prostu za nimi nie przepadasz, sprawdź spód z samych płatków owsianych i masła. Owsiane spody to baza dla serników, jabłeczników, ciast fit, ciast owsianych i dietetycznych.

Spód z wafli ryżowych

Przygotuj 100 g wafli ryżowych, 150 g czekolady gorzkiej, 5 łyżek mleka i 1 łyżkę masła. Wafle ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przestrzenie między nimi wypełnij okruchami. Rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem w rondelku i wylej na waflowy spód. Po ostygnięciu możesz realizować dalszy przepis ulubionego ciasta. Wafle ryżowe idą w parze z czekoladą, dlatego z ich pomocą przygotujesz ciasta a'la Kinder Country, tarty czekoladowe, serniki na zimno w wersji Knoppers, ciasta toffi czy proteinowe.

Sucharki lub słone krakersy!

W kuchni musi być miejsce na kreatywność, dlatego poznaj zastosowanie 2 powyższych przekąsek! Około 240 g sucharków zmiel na bułkę tartą i dodaj do niej 400 g nutelli. Całość wymieszaj i ułóż na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę możesz też wyłożyć słonymi Krakersami, a następnie wylać na nie masę budyniową. Krakersy sprawdzą się do ciasta, jakim jest Rafaello na krakersach bez pieczenia. Pamiętaj, że niektóre ciasta muszą być dłużej w lodówce, dlatego upewnij się, czy zdążysz przed przyjazdem gości! Nie posiadasz młynka do kawy ani blendera? Wystarczy zwykły wałek do ciasta! Promocje na gadżety do mielenia znajdziesz w Media Expert.

Zainspiruj się innymi przepisami:

1. Ciasto bez pieczenia

Fot. pysznyprzepis_84 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto na herbatnikach

Fot. Rodzinka500 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasto Lion

Fot.kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ciasto Maltesers

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Bananowiec bez pieczenia

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133311

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3