Desery Przepis na:
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ryż wymieszać w misce z masą kajmakową oraz połową orzeszków ziemnych. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć pierwszą warstwę herbatników a następnie przygotowaną masą z ryżem preparowanym. Całość rozsmarowujemy po całej blaszce, mocno dociskając łyżka.
Układamy kolejną warstwę herbatników dociskając do masy z ryżu preparowanego.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w rondelku tylko do rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości.
Do osobnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Na koniec cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale cały czas płyną żelatynę.
Gotową masę przekładamy na herbatniki i rozsmarowujemy.
Na koniec ciasto posypujemy pozostałą częścią orzeszków oraz pokrojonym drobno batonikiem Lion.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Docherro 18 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
Super ciacho:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 18 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
fajny pomysł :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 18 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
Ekstra ciasto, jeszcze takiego nie robiłam.:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 18 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
Ale super :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 18 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
Pycha :-)3 Kto głosował? | Odpowiedz