Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki "całuski"

Desery

Autor: KarinQa

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 33

Dodano: 16.08.2009

Odsłon: 8065

Apetyczne:)

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miód zrumienić z przyprawami, odstawić, dodać łyżkę gorącej wody i ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem na drobne kawałki, wymieszać z cukrem, zrobić dołek, dodać 1 jajko, ostudzony miód, rozpuszczoną w wodzie sodę i zarobić ciasto początkowo nożem, a następnie ręką tak aby uzyskać jednolitą masę.

  2. Wyrobione ciasto ( uformowane w kulę) przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny ( można cisto przygotować nawet dzień wcześniej ale szczelnie przykryć, aby nie wyschło)

  3. Wałkować ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawać okrągłą foremką pierniki, układać na posmarowanej cienko tłuszczem blasze, posmarować jajkiem i na każdym połówkę lub ćwiartkę migdała obranego ze skórki.

  4. Upiec na "kasztanowy" kolor, co trwa 10-12 minut. Piecyk powinien być rozgrzany ale niezbyt gorący ( ok 150 stopni). Jeśli wstawimy pierniki od razu do gorącego piecyka, to nie wyrosną, będą płaskie.

  5. Uwaga! Jeżeli z konieczności użyjemy miodu sztucznego, dobrze jest wtedy dodać do ciasta karmelu przygotowanego z 2-3 łyżeczek cukru i 2-3 łyżeczek miodu pszczelego nie rumienionego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gabka79 23 listopada 2009 wygladają super:) świetny pomysł na prezent lub dekorację choinki

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń