Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka ryżowa

Przekąski

Autor: olenka03

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 14

Dodano: 27.06.2009

Odsłon: 2411

Danie bardzo smaczne.

Składniki

  • cebula, 1 średniej wielkości
  • olej, 2 łyżki
  • mięso mielone, 80 dkg
  • mąka, 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • gęsty sok pomidorowy, 2 filiżanki
  • ryż, 1 saszetka
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1 średniej wielkości cebulę posiekaną przyrumienić w oleju dodać mięso mielone i smażyć do zrumienienia , często mieszając widelcem aby nie porobiły sie grudki. Posypać mięso 1 łyżką mąki dodać sól pieprz dokładnie wymieszać . Stopniowo wlewać gęsty sok pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 3-4 minuty . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem . Na dnie ułożyć warstwę z 1/2 woreczka ryżu wcześniej ugotowanego z kostką rosołową. Na ryż ułożyć masę mięsną i przykryć ją taką samą jak poprzednią porcją ryżu. Na ryżu położyć wiórki masła (około 3 łyżki ) Piec w tem 200 o C przez 25 min. Podawać w tym samym naczyniu .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń