Do góry

Newsy

Ananas zamiast aspiryny?

Waży około 1-2 kg. Pod grubą skórką kryje przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: ananas jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Jakie właściwości mają ananasy? / fot. 123rf.com

 

Ananas pod mikroskopem


100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze stresem.


Wyciąg z ananasa ma właściwości przeciwzapalne, a to dzięki substancji o nazwie bromelina (bromelaina). Jest to tak naprawdę kilka różnych enzymów, które ułatwiają nam trawienie białek. Badania wykazały, że działanie przeciwzapalne bromeliny jest porównywalne z działaniem leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych dostępnych bez recepty w aptece. Stosuje się ją przede wszystkim w leczeniu obrzęków, urazów, ran po zabiegach chirurgicznych, ale też przy zapaleniach zatok i problemach z żołądkiem.


Ananas to także sposób na smakowite odchudzanie. Pobudza przemianę materii i pomaga pozbywać się zbędnych produktów metabolizmu. Bromelina rozkłada tysiąc razy więcej białek niż sama waży. Koktajl witamin i minerałów oraz duża zawartość wody w ananasie sprawiają, że po jego zjedzeniu szybciej czujemy się nasyceni, co jest kluczowe w wielu dietach odchudzających.


Według badań londyńskich naukowców bromelina pobudza działanie układu odpornościowego, co może oznaczać, że pozwala zwalczać infekcje, także u osób, których odporność jest obniżona. Ciągle prowadzone są badania, które mają potwierdzić i wytłumaczyć działanie ananasów.


Trzeba pamiętać, że ananasy z puszki tracą większość swoich cudownych właściwości.

Jedzenie dużych ilości surowego ananasa nie jest wskazane osobom cierpiącym na choroby wątroby, nerek i dwunastnicy, a także kobietom w ciąży.


Jak go jeść?

 

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy skórka ananasa jest brązowa oraz na to, czy liście da się oderwać bez trudności. Jeśli tak - owoc jest dojrzały.

 

Jak przygotować ananasa do zjedzenia?

Krok 1. Odkrój górę z liśćmi i spód owocu.

Krok 2.  Postaw ananasa pionowo i odcinaj od niego paski skórki. Musisz kroić dość grubo, aby w miąższu pozostało jak najmniej "oczek".

Krok 3. Wytnij ewentualne "oczka" obieraczką do ziemniaków lub małym nożykiem.

Krok 4. Pokrój ananasa w plastry.

Krok 5. Bierz po kilka plastów i wycinaj z nich twardy środek.


Książka kucharska: Ananas na 20 sposobów. Kliknij!
ananas


Uwaga! Ananas nie nadaje się do łączenia z galaretkami i deserami bazującymi na żelatynie. Deser, który powinien zastygnąć, po dodaniu świeżego ananasa pozostanie ciekły. Problem nie pojawi się tylko wtedy, kiedy ananas będzie podgotowany lub upieczony, albo kiedy zastosujemy ananasa z puszki.


Ananas świetnie sprawdza się w deserach, ale także jako dodatek do sałatek, pizzy i mięsa.

 

Tajemnice awokado. Kliknij!
awokado

 

Polecamy ananasa wszystkim osobom dbającym o zdrowie i linię!

 

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

 

Puszyste placki z ananasem
Dieta bezglutenowa: Racuszki z ananasem
Odchudza i chroni przed rakiem

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń