Do góry

Domowe porady

Bułka tarta- skład i rodzaje

Czy bułka tarta to naprawdę jedynie wysuszona i starta bułka ? Dlaczego jedna bułka tarta jest jasna a inna ciemna ? Czy przygotowując ją w domu możemy zmieszać wszystkie rodzaje czerstwego pieczywa ? Oto kilka prawd na temat bułki tartej.

  1. Przygotowując bułkę tartą w domu lepiej nie mieszać kilku rodzajów czerstwego pieczywa gdyż każdy rodzaj ma inną kleistość, smak, itp a tym samym do czego innego się nadaje.

    Bułka tarta jasna przygotowana jest z bułki pszennej startej razem z skórką. Możemy ją wykorzystać do panierek i wypieków bo ma najmniejsze skłonności do przypalania się. Po namoczeniu staje się klejąca.

    Bułka tarta biała jest bardzo podobna do jasnej gdyż powstaje ze starcia samego wnętrza bułki pszennej /bez skórki/.

    Bułka tarta ruda powstaje ze skórki dobrze wypieczonego chleba. Jest mało klejąca więc nie nadaje się do panierek i mielonych.

    Bułka tarta z chleba żytniego nie nadaje się do panierek gdyż łatwo się przypala.

    Bułka tarta z sucharów biszkoptowych ze względu na słodki posmak nadaje się do zasmażek np. do knedli. Ze względu na kleistość wykorzystywana jest także jako składnik przynęt wędkarskich.

    W sklepie możemy dostać także bułkę tartą bezglutenową przygotowywaną najczęściej z pieczywa z mąki ryżowej. Możemy także dostać bułkę z dodatkami np. chili, curry itp. Szczególną bułką tartą jest bułka włoska, w której znajdziemy bukiet przypraw i ziół, min. oregano, bazylię, granulowaną cebulę i czosnek, sól, pieprz zielony.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4384

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 czerwca Bardzo ciekawe informacje o bułce, do tej pory rozróżniałem dwie:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń