Do góry

Domowe porady

Czym zastąpić proszek do pieczenia ?

Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika.
Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  1. Soda oczyszczona
    Soda oczyszczona jest składnikiem proszku do pieczenia i z powodzeniem go zastąpi. Aby jednak spełniła swoją rolę musimy dodać do wypieku kwaśny produkt, który uaktywni działanie sody. Takimi składnikami mogą być maślanka, kefir, śmietana, ocet, sok z cytrusów, kwaśny owoc.
    Soda rozpoczyna swoje działanie od razu po dodaniu do niej mokrych składników. Dlatego ważne jest by ciasto jak najszybciej po przygotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli gotowe surowe ciasto będziemy przechowywać zbyt długo w temperaturze pokojowej w czasie pieczenia może nie wyrosnąć.
    Proporcje: 1 łyżeczka sody zastępuje ok. 3 łyżeczek proszku do pieczenia.

    Amoniak
    Amoniak świetnie zastąpi proszek do pieczenia w ciastach dojrzewających tzn. jeśli ciasto po przygotowaniu odkładamy na jakiś czas. Niekiedy w przepisach pojawia się zarówno proszek do pieczenia jak i amoniak. Dodatek amoniaku sprawia, że wypieki mają porowatą strukturę i są bardzo chrupkie. Polecany jest do pierników, kruchych ciasteczek itp.

    Alkohol
    Koniak, spirytus czy rum spulchnią ciasto i sprawią, że pięknie wyrośnie.
    3 łyżeczki alkoholu zastąpią 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

    Kamień winny
    Kamień winny /zwany kamieniem potasu/ to produkt uboczny powstający w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Samodzielnie posiada małe działanie ale w połączeniu z sodą oczyszczoną z powodzeniem zastępuje proszek do pieczenia.
    1/3 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki kamienia winnego zastępuje 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 448 Ocena: 2750

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 04 marca Cenne porady. Stosowałam zamiast proszku sodę i amoniak ale o alkoholu ani o kamieniu winnym nie słyszałam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 27 lutego Takich porad nigdy za dużo, brawo. Ja też czasem zastępuję sodą, tylko trzeba być ostrożnym w dozowaniu.Pamiętam jak byłam młodą mężatką to upiekłam Królewca i pomyliłam łyżeczki z łyżką i ciasto wylądowało w koszu.:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń