Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7552
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2578
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7552
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2578
Składniki
Jajka wyjmujemy z lodówki na godzinkę przed gotowaniem, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Wkładamy je do wody o podobnej temperaturze i dopiero wtedy stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy łyżkę soli lub ocet. Możemy też przekłuć igłą skorupkę na szerszym końcu jajka. Jeśli mamy pęknięte jajko możemy je bez problemu ugotować: wystarczy zawinąć je szczelnie w folię aluminiową i tak zabezpieczone gotować. Inny sposób to położyć jajko na tradycyjnej łyżce lub łyżce cedzakowej i przez 3-4 min trzymać nad gotującą się wodą by białko się ścięło a potem włożyć do wody i gotować.