Do góry

Domowe porady

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka ?

Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.

  1. Jajka wyjmujemy z lodówki na godzinkę przed gotowaniem, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
    Wkładamy je do wody o podobnej temperaturze i dopiero wtedy stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować.
    Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy łyżkę soli lub ocet.
    Możemy też przekłuć igłą skorupkę na szerszym końcu jajka.
    Jeśli mamy pęknięte jajko możemy je bez problemu ugotować: wystarczy zawinąć je szczelnie w folię aluminiową i tak zabezpieczone gotować. Inny sposób to położyć jajko na tradycyjnej łyżce lub łyżce cedzakowej i przez 3-4 min trzymać nad gotującą się wodą by białko się ścięło a potem włożyć do wody i gotować.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 412

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń