Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 132
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 132
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
Jajka wyjmujemy z lodówki na godzinkę przed gotowaniem, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Wkładamy je do wody o podobnej temperaturze i dopiero wtedy stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy łyżkę soli lub ocet. Możemy też przekłuć igłą skorupkę na szerszym końcu jajka. Jeśli mamy pęknięte jajko możemy je bez problemu ugotować: wystarczy zawinąć je szczelnie w folię aluminiową i tak zabezpieczone gotować. Inny sposób to położyć jajko na tradycyjnej łyżce lub łyżce cedzakowej i przez 3-4 min trzymać nad gotującą się wodą by białko się ścięło a potem włożyć do wody i gotować.