Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wraz z oszałamiającą majówką rozpoczynamy sezon na rozmaite grille i inne przyjęcia, nie tylko w ogrodzie. Tym razem zabierzemy się za „przyjęcia siedzące”
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 886
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 39
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 108
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 631
Polecam.
Odsłon: 237
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 522
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 886
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 39
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 108
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 631
Polecam.
Odsłon: 237
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 522
Składniki
Wokół stołu – wygląd ogólny Obrus i talerze Zawsze najładniej i najbardziej schludnie prezentuje się gładziutki, śnieżnobiały obrus. Powinien być dobrze wyprasowany, ponieważ pomięty zepsuje estetykę nawet najpiękniej nakrytego stołu. Na „luźniejszych” imprezach ładnie też mogą prezentować się obrusy we wzór odpowiadający porze roku. Na białych obrusach pięknie będą się prezentować talerze zdobione, zaś na obrusach z nadrukiem świetnie będzie wyglądać biała porcelana. Warto zainwestować w obrus dobrej jakości, bez pretensjonalnych nadruków. Elementy zastawy powinny pochodzić z tego samego kompletu. Nie podawajmy naszym gościom jedzenia na zdekompletowanych lub co gorsza poobijanych talerzach. Sztućce również powinny pochodzić z jednego kompletu. Kompozycja Dobrze jest zadbać o ładną kompozycję stołu, czyli aby obrus, serwetki, sztućce, świeczniczki i kwiaty tworzyły zgraną całość. Generalnie, im prościej, tym lepiej. Aby wszystkim było wygodnie, na jedno nakrycie powinniśmy przeznaczyć ok. 60-70 cm, a odległość pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić ok. 80 cm. Świece i kwiaty Te dwa elementy nie powinny zdominować nakrycia stołu ani przeszkadzać w komunikacji, czyli nie powinny być ani zbyt duże oraz nie powinny dominować zapachem. W przypadku kwiatów unikajmy lilii, magnolii czy storczyków. Bardzo ładnie na stole prezentują się kompozycje z niskich kwiatów lub, jeśli mamy na tyle duży stół, aby nie przeszkadzały, możemy sięgnąć po „pływające świece”.(a jeśli dorzucimy do nich kilka kwiatów, to już w ogóle „elegancja-Francja). Jeśli zamarzyły nam się świece na wysokich świecznikach, ustawiamy je na brzegach stołu. Inaczej będą przeszkadzały w rozmowie z osobami naprzeciwko i stanowiły realne zagrożenie katastrofą, jaką jest przewrócenie się takiego świecznika. Zapalanie świec jest bardzo uroczystym momentem rozpoczynania wspólnej uczty i leży w gestii gospodarza. Należy dopilnować, aby blask świec towarzyszył przez cały czas, aż do końca posiłku. Nie za dobrze na tym naszym eleganckim stole będą prezentowały się wypalone, mizerne resztki świeczek. Skoro już wiemy, jak sprawić żeby nasz stół pięknie się prezentował, przejdziemy do podstawowego sposobu nakrycia. Generalnie zasady savoir-vivre bardzo precyzyjnie określają, gdzie powinno co się znajdować i warto je znać.
Miejsce ustawienia - Wokół stołu – nakrycie podstawowe Nakrycie podstawowe składa się z następujących elementów: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, puchar do wody. Zazwyczaj stosowane jest przy prostych, trzydaniowch obiadach. Wokół stołu – nakrycie podstawowe I teraz tak: – nóż kładziemy po prawej stronie talerza, ostrzem skierowanym w lewo (do talerza) – widelec kładziemy po lewej stronie talerza, brzuszkiem w dół – łyżkę do zupy kładziemy po prawej stronie noża, brzuszkiem w dół – widelczyk oraz łyżeczkę deserową kładziemy nad talerzem. Trzonek łyżeczki zawsze ma być skierowany w prawo, widelczyka z kolei w lewo. Jeśli na deser będą serwowane sery lub owoce, zamiast łyżeczki pojawia się nożyk deserowy – bardziej wystawny wariant nakrycia podstawowego wzbogacony jest o sztućce do przystawek – zależnie od planowanej przystawki – kieliszek do wina ustawiamy po prawej stronie, nad nożem, na wysokości sztućców deserowych – serwetki kładziemy po lewej stronie, centralnie lub powyżej nakrycia. Raczej unikajmy układania ich w skomplikowane, pretensjonalne formy. Jeśli chcemy jakoś je „ozdobić”, możemy użyć specjalnych obrączek. W kolejnej części omówimy rodzaje sztućców oraz nakrycie rozszerzone. Bon apetit! Artykuły powiązane: http://kateskitchen.pl/wokol-stolu-piec-przykazan-jak-zachowac-sie-przy-stole/ http://kateskitchen.pl/wokol-stolu-jak-to-ugryzc-cz-1/ http://kateskitchen.pl/wokol-stolu-jak-to-ugryzc-cz-2-sushi/ Artykuł należy do cyku #wokółstołu