Do góry

Domowe porady

Jak uratować przypaloną potrawę ?

Czasem zdarza się, że wychodzimy z kuchni na przysłowiową chwilkę pozostawiając gotujący się obiad. Wracamy po kwadransie kiedy czujemy charakterystyczny zapach spalenizny. Czy taki obiad da się jeszcze uratować ? Spróbować zawsze warto:)

  1. Podstawowa zasada to taka, że przypalonej potrawy nie mieszamy tylko delikatnie przekładamy górną jej część /tą która nie jest przypalona/ do innego garnka.
    Innym sposobem jest szybkie schłodzenie garnka z potrawą - w tym celu garnek z przypalonym daniem wstawiamy do większego garnka, zlewu lub miski /oczywiście nie plastikowej/ z lodowatą wodą /możemy dodać lód/ i schłodzoną potrawę /tą część która jest nie przypalona/przekładamy do innego garnka.

  2. Oto jak możemy uratować przypalone potrawy:
    Ciasto
    - ostrym nożem ścinamy przypalenie i ciasto smarujemy dżemem, powidłami lub polewamy polewą czekoladową.

    Zupa
    - do przypalonej zupy wkładamy na pół przekrojoną cebulę i gotujemy kilka minut
    - możemy włożyć skórkę chleba i odstawić na 30 min. nie gotując.

    Ziemniaki i makaron
    - wyjmujemy ziemniaki lub makaron z wierzchu-nie przypalone, przekładamy do innego garnka ze świeżą osoloną wodą i gotujemy dalej

    Ryż
    - nie przypalony ryż przekładamy do innego garnka, zalewamy nową wodą i gotujemy z dodatkiem białego wina.

    Bigos i kapusta
    - część potrawy bez przypalenia przekładamy do innego garnka, wrzucamy korek od wina i gotujemy ok. 1-2 min. i korek wyjmujemy.

    Pieczeń
    - odkrawamy przypaloną część a resztę podlewamy wodą z dodatkiem tłuszczu /np. masła/, dodajemy przyprawy, pokrojone warzywa i dusimy dalej

    Sos
    - sos delikatnie /tak by spalenizna pozostała/ przelewamy do nowego garnka i na małym ogniu zagotowujemy z surowym ziemniakiem lub skórką chleba / po zagotowaniu wyrzucamy je/. Możemy też dodać cebulę przekrojoną na pół a potem ją wyrzucić.

    Zapiekanka
    - górną przypaloną część zapiekanki zdejmujemy i wyrzucamy. Następnie zapiekankę posypujemy bułką tartą, otrębami, serem żółtym lub zmielonymi orzechami, na wierzchu układamy wiórki masła i pieczemy do końca.

  3. Jeśli pomimo wszystko w potrawie nadal wyczuwamy spaleniznę możemy ją doprawić wyrazistymi przyprawami np. cynamonem, imbirem, pieprzem papryczką chili.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 605 Ocena: 4777

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń