Do góry

Domowe porady

Majonez, który zawsze sie udaje.

Istnieje duzo teorii na temat robienia majonezu. Jedno nie ulega watpliwosci - majonez wykonany wlasnorecznie przewyzsza pod wieloma wzgledami majonezy produkowane fabrycznie. Jesli ktos ma obawy, moze wykorzystac recepte na majonez bez jajka, ja od lat robie wlasny majonez i dotychczas udalo mi sie uniknac spotkania z salmonellami:)

Do wykonania tego majonezu potrzebujemy reczny blender.
Sposób wykonania rózni sie wlasciwie tylko tym od klasycznych, ze dodajemy oliwe od razu.
Przestrzeganie kilku regul, które sa niezmiernie wazne, gwarantuje nam, ze w ciagu kilkunastu sekund uzyskamy przepyszny majonez.

Reguly sa bardzo proste:

1. Jajka musza byc swieze
2. Wszystkie skladniki musza posiadac te sama temperature (pokojowa)
3. Naczynie powinno posiadac mniej wiecej taka szerokosc jak nakladka blendera
4. Skladniki wkladamy do naczynia w nastepujacej kolejnosci:
# 1-2 jajka ( w calosci!!!)
# 1 lyzeczka musztardy
# odrobina soku z cytryny
# 1 lyzka octu
# szczypta pieprzu
# szczypta soli
# szczypta cukru
# 200 ml oleju
5. Ustawiamy blender na samym dnie i wlaczamy od razu na najwyzsze obroty. Wazne jest, aby nim nie poruszac do momentu, az zacznie tworzyc sie gesta masa. Wtedy podnosic blendel bardzo powoli, az reszta oleju zostanie "wciagnieta" do masy majonezowej. W przeciagu 10-15 sek w zaleznosci od obrotów blendera mamy gotowy majonez. Mozna go potem jeszcze doprawic do smaku.

Wbrew powszechnemu mniemaniu, mozna uzyc cale jajko, powolne dodawanie oleju tez odpada, jesli nie bedziemy zbytnio poruszac blenderem.

W zaleznosci od rodzaju oleju, octu i musztardy smak moze ulec zmianie, ale bedzie na pewno duzo lepszy, delikatniejszy i bez zbednej chemii.
Jedyna wada jest to, ze musimy go spozyc mozliwie tego samego dnia, ale kto moze sie dluzej oprzec takiej pysznosci?

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 2800

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

martag 16 września 2016 Dziś zrobiłam i majonez wyszedł rewelacyjny w smaku niczym nie różni się od kieleckiego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kitekatu 19 listopada 2014 A jakie dodać przyprawy bo majonez smakował jak kielecki? Dla mnie każdy inny jest okropny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

terwol 21 czerwca 2014 Wczoraj zrobilam. Ma faktycznie niepowtarzalny smak i konsystencje. Juz nigdy nie kupie majonezu:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patros 20 czerwca 2014 Rewelacja kuchenna. A może rewolucja?:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca 2014 Ten przepis jest jeszcze starszy. Robilam juz taki majonez kiedy pani Gessler biegala jako mloda dziewczyna po Portugalii :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niva 20 czerwca 2014 Dawno temu pani Gessler prezentowała ten przepis. Racja, zawsze się udaje :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 20 czerwca 2014 kiedyś robiłam taki majonez chociaż mam obawy przez surowymi jajkami ale trzeba przyznać że smak niepowtarzalny :) polecam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca 2014 Mnie sie tylko po raz pierwszy nie udal, zbyt szybko poruszylam blenderem. Ale nawet plynny byl tak pyszny, ze polalam nim ziemniaki:)
Tak delikatnego majonezu jeszcze nigdy nie udalo mi sie kupic...
Warto spróbowac...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń