Do góry

Domowe porady

Otręby owsiane dlaczego warto wprowadzić do naszej diety?

Moc otrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a nie o płatkach owsianych.

Podstawowa sprawa to obecność w nich błonnika pokarmowego rozpuszczalnego. Dobroczynna rzecz, która doskonale wpływa na nasz układ trawienny , przede wszystkim na jelito grube. Otręby to doskonała miotełka, wymiatająca wszystko , co zalega nam w tymże organie. Zawierają również podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne.


Podstawowa i najprostsza wersja na użycie otrąb owsianych to po prostu owsianka na mleku z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców.

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2708

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ariada 12 listopada 2017 Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanych otrąb, ponieważ powodują one zmniejszenie wchłaniania niektórych mikroelementów, jak wapń, żelazo, cynk. Dlatego niewskazane jest spożywanie otrąb przez osoby z osteoporozą.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń