Dodano: 28.07.2020 Odsłon: 237
Domowe porady
Nie tylko rózyczki ale i lodygi i liscie brokulów są jadalne. Smak rózyczki przypomina kalafior, podczas gdy lodyga ma aromat zielonych szparagów.
Przez długi czas istniało równiez bledne przekonanie, ze brokuły w stanie surowym sa trujace. Wprost przeciwnie - brokuly sa nie tylko nieszkodliwe w konsumpcji, ale nawet zdrowe, ponieważ enzym w brokulach, który jest potrzebny m.in. do uwolnienia leku przeciwnowotworowego sulforafanu, jest bardzo wrazliwy na ciepło i rozpada się podczas gotowania. Jednak zaleca sie przed pierwszym spozyciem testowanie najpierw niewielkich ilosci pod katem ich strawnosci, poniewaz surowe brokuly mogą powodowac ból brzucha u wrazliwych ludzi.
Gotowane mozemy natomiast spozywac lacznie z obrana lodyga i listkami na wiele sposobów i w wielu potrawach.
KWAŚNE BROKUŁY
Najprostsze przepisy sa najlepsze, np. kwasne brokuly.
Wykorzystuje się nie tylko rózyczki, ale takze lodygi i liscie.
Podzielic rózyczki na kawalki, obrac lodyge i pokroic na takie mniejsze kawalki a liscie w drobne paski. Gotowac rózyczki i lodygi w goracej wodzie, osuszyc i marynowac z octem jablkowym, olejem z pestek dyni lub innym, sola, pieprzem i posiekana czerwona cebula. Dodac liscie.
PESTO
Pesto z brokulów przyrzadzamy jak kazde inne pesto, uzywamy nie tylko rózyczek, ale i obrane lodygi lub mlode listki.
W zaleznosci od preferencji brokuly moga byc surowe lub blanszowane i ostudzone w lodowatej wodzie ( co pozwala zachowac ich kolor)
Jak do kazdego pesto dodajemy prazone bez tluszczu orzeszki piniowe lub orzeszki nerkowca, pestki slonecznika lub migdaly.
Ser (parmezan, feta, ser górski) skraca troche ich okres waznosci lecz dodaje niewatpliwie smaku.
Oprócz klasycznej wersji pesto, istnieje wiele innych wariantów w zaleznosci od dodanych skladników.
KLASYCZNE PESTO Z BROKUŁÓW
250 g brokułów
30 g orzeszków piniowych
30 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
30 g oliwy z oliwek
sól, pieprz
Brokuły umyc, pokroic i gotowac przez około 5 minut w osolonej wodzie, nastepnie splukac zimna woda i odcedzic.
Orzeszki uprazyc na zloty kolor bez tluszczu i posiekac czosnek.
Wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy.
Jesli nie zuzyjemy wszystkiego od razu, zalac wierzch dodatkowa warstwa oliwy i przechowywac w szczelnie zamknietym sloiczku w lodówce.
PESTO Z BROKUŁÓW Z PESTKAMI DYNI
1 średniej wielkości brokuł
1/2 cytryny organicznej
80 ml oliwy z oliwek
70 gr pestek dyni
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie: platki drozdzowe
Umyc brokuly i pokroic wraz z lodyga, przy czym lodyge na mniejsze kawalki niz rózyczki, aby wszystko bylo ugotowane w tym samym czasie.
Zagotowac osolona wode, dodac do wrzacej wody brokuly i pól przemytej organicznej cytryny.
Ugotowane brokuly odcedzic i zmiksowac z olejem i czosnkiem.
Posiekac pestki dyni i uprazyc na patelni bez tluszczu. Nastepnie zamieszac z pesto i doprawic sola i pieprzem.
Okres wazności pesto z brokulów wynosi co najmniej tydzien (przechowywany w lodówce) a dodanie dodatkowej warstwy oleju na wierzch gotowego pesto moze przedluzyc go do czterech tygodni. Pesto mozna takze zamrozic bez problemów.
PESTO Z BROKUŁÓW Z PESTKAMI DYNI, MORELAMI, CHILI I ROZMARYNEM
300 g surowych brokułów
40 g pestek dyni
40 g pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
skórka z 1 cytryny
100 ml oliwy z oliwek
2-3 gałązki rozmarynu
3-4 suszone morele
sól, pieprz
Umyc brokuły i pokroic na male kawalki.
Namoczyc morele w wodzie.
Zblendowac pestki dyni, nasiona slonecznika, czosnek i chili w mikserze, dodac wszystkie pozostałe składniki az do uzyskania pesto. Doprawic sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
PESTO Z BROKUŁÓW Z JABŁKAMI
250 g brokułów
180 g jabłek
70 g orzechów włoskich
130 ml oleju słonecznikowego
sok z połowy limonki
70 g tartego sera górskiego
sól
Uprazyc orzechy wloskie bez tluszczu i ostudzic.
Brokuly wraz z lodygami i jablka bez gniazd nasiennych pokroic na kawalki, następnie zblendowac je razem sokiem z limonki.
Do powstalej masy dodac orzechy włoskie, ser i olej i blendowac do uzyskania kremowej masy. Doprawic sola.
Autor: konhambos
Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7111
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Futka 18 sierpnia 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam taką recyklingową kuchnię :) Świetne rady :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz