Do góry

Domowe porady

Recykling w kuchni cz.2 - łodyga i liście brokułów

Nie tylko rózyczki ale i lodygi i liscie brokulów są jadalne. Smak rózyczki przypomina kalafior, podczas gdy lodyga ma aromat zielonych szparagów.
Przez długi czas istniało równiez bledne przekonanie, ze brokuły w stanie surowym sa trujace. Wprost przeciwnie - brokuly sa nie tylko nieszkodliwe w konsumpcji, ale nawet zdrowe, ponieważ enzym w brokulach, który jest potrzebny m.in. do uwolnienia leku przeciwnowotworowego sulforafanu, jest bardzo wrazliwy na ciepło i rozpada się podczas gotowania. Jednak zaleca sie przed pierwszym spozyciem testowanie najpierw niewielkich ilosci pod katem ich strawnosci, poniewaz surowe brokuly mogą powodowac ból brzucha u wrazliwych ludzi.
Gotowane mozemy natomiast spozywac lacznie z obrana lodyga i listkami na wiele sposobów i w wielu potrawach.

  1. KWAŚNE BROKUŁY

    Najprostsze przepisy sa najlepsze, np. kwasne brokuly.
    Wykorzystuje się nie tylko rózyczki, ale takze lodygi i liscie.
    Podzielic rózyczki na kawalki, obrac lodyge i pokroic na takie mniejsze kawalki a liscie w drobne paski. Gotowac rózyczki i lodygi w goracej wodzie, osuszyc i marynowac z octem jablkowym, olejem z pestek dyni lub innym, sola, pieprzem i posiekana czerwona cebula. Dodac liscie.

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. PESTO

    Pesto z brokulów przyrzadzamy jak kazde inne pesto, uzywamy nie tylko rózyczek, ale i obrane lodygi lub mlode listki.
    W zaleznosci od preferencji brokuly moga byc surowe lub blanszowane i ostudzone w lodowatej wodzie ( co pozwala zachowac ich kolor)
    Jak do kazdego pesto dodajemy prazone bez tluszczu orzeszki piniowe lub orzeszki nerkowca, pestki slonecznika lub migdaly.
    Ser (parmezan, feta, ser górski) skraca troche ich okres waznosci lecz dodaje niewatpliwie smaku.
    Oprócz klasycznej wersji pesto, istnieje wiele innych wariantów w zaleznosci od dodanych skladników.

    KLASYCZNE PESTO Z BROKUŁÓW

    250 g brokułów
    30 g orzeszków piniowych
    30 g startego parmezanu
    1 ząbek czosnku
    30 g oliwy z oliwek
    sól, pieprz

    Brokuły umyc, pokroic i gotowac przez około 5 minut w osolonej wodzie, nastepnie splukac zimna woda i odcedzic.
    Orzeszki uprazyc na zloty kolor bez tluszczu i posiekac czosnek.
    Wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy.
    Jesli nie zuzyjemy wszystkiego od razu, zalac wierzch dodatkowa warstwa oliwy i przechowywac w szczelnie zamknietym sloiczku w lodówce.

    zdjęcie do 2 etapu porady
  3. PESTO Z BROKUŁÓW Z PESTKAMI DYNI

    1 średniej wielkości brokuł
    1/2 cytryny organicznej
    80 ml oliwy z oliwek
    70 gr pestek dyni
    1 mały ząbek czosnku
    sól, pieprz
    opcjonalnie: platki drozdzowe

    Umyc brokuly i pokroic wraz z lodyga, przy czym lodyge na mniejsze kawalki niz rózyczki, aby wszystko bylo ugotowane w tym samym czasie.
    Zagotowac osolona wode, dodac do wrzacej wody brokuly i pól przemytej organicznej cytryny.
    Ugotowane brokuly odcedzic i zmiksowac z olejem i czosnkiem.
    Posiekac pestki dyni i uprazyc na patelni bez tluszczu. Nastepnie zamieszac z pesto i doprawic sola i pieprzem.
    Okres wazności pesto z brokulów wynosi co najmniej tydzien (przechowywany w lodówce) a dodanie dodatkowej warstwy oleju na wierzch gotowego pesto moze przedluzyc go do czterech tygodni. Pesto mozna takze zamrozic bez problemów.

    zdjęcie do 3 etapu porady
  4. PESTO Z BROKUŁÓW Z PESTKAMI DYNI, MORELAMI, CHILI I ROZMARYNEM

    300 g surowych brokułów
    40 g pestek dyni
    40 g pestek słonecznika
    1 ząbek czosnku
    1 papryczka chili
    skórka z 1 cytryny
    100 ml oliwy z oliwek
    2-3 gałązki rozmarynu
    3-4 suszone morele
    sól, pieprz

    Umyc brokuły i pokroic na male kawalki.
    Namoczyc morele w wodzie.
    Zblendowac pestki dyni, nasiona slonecznika, czosnek i chili w mikserze, dodac wszystkie pozostałe składniki az do uzyskania pesto. Doprawic sokiem z cytryny, sola i pieprzem.

    zdjęcie do 4 etapu porady
  5. PESTO Z BROKUŁÓW Z JABŁKAMI

    250 g brokułów
    180 g jabłek
    70 g orzechów włoskich
    130 ml oleju słonecznikowego
    sok z połowy limonki
    70 g tartego sera górskiego
    sól

    Uprazyc orzechy wloskie bez tluszczu i ostudzic.
    Brokuly wraz z lodygami i jablka bez gniazd nasiennych pokroic na kawalki, następnie zblendowac je razem sokiem z limonki.
    Do powstalej masy dodac orzechy włoskie, ser i olej i blendowac do uzyskania kremowej masy. Doprawic sola.

    zdjęcie do 5 etapu porady

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7111

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 18 sierpnia 2020 Uwielbiam taką recyklingową kuchnię :) Świetne rady :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń