Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukrzyca to poważna choroba. Diabetycy muszą dbać o swój jadłospis.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 532
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 993
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 186
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2717
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 532
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 993
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 186
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2717
Składniki
JARMUŻ Ma mnóstwo minerałów, witamin, wapnia i błonnika. hamuje wzrost poziomu cukru we krwi.
MAKRELA Podobnie jak inne ryby zawiera kwasy omega - 3 obniżające cholesterol i wspierające układ krążenia. Wprawdzie nie obniża cukru we krwi, ale też go nie podnosi.
JAGODY GOJI Warto je jeść, bo nie podnoszą po posiłkowego stężenia glukozy, ale tez długotrwale regulują jej stężenie. Dzięki zawartości polisacharydów poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę, łagodząc insulinoodporność.
STRĄCZKOWE Są bogate w błonnik, białko i mają niski indeks glikemiczny.Szklanka ziaren dziennie (ugotowanych) reguluje poziom cukru i zmniejsza ryzyko chorób serca.
BATATY Mają średni indeks glikemiczny, dużo niższy niż ziemniaki, a także 2 razy więcej rozpuszczalnego błonnika. Poza tym zawierają luteinę, która chroni wzrok i fitosterole, które obniżają cholesterol.
ORZECHY WŁOSKIE Mają dużo magnezu, dobrych tłuszczy i błonnika, które regulują poziom cukru. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu i wspomagają odchudzanie. Około 10 orzechów zjedzonych w tygodniu zmniejsza zachorowanie na cukrzycę.
JAGODY To jedyne owoce nie tylko dozwolone, ale wręcz zalecane dla cukrzyków.Mają niski indeks glikemiczny i można nawet zjeść 300 g dziennie. Zdrowe są wszystkie odmiany, ale najzdrowsze są czarne jagody. Przeciwdziałają też retinopatii cukrzycowej.
KOMOSA RYŻOWA Ma więcej białka, mikroelementów i błonnika niż inne zboża, a także wyjątkowo niski indeks glikemiczny. Poza tym, że reguluje poziom cukru, chroni przed wieloma chorobami towarzyszącymi cukrzycy (choroby serca, udar, nadciśnienie).
AWOKADO Pół owocu dziennie to dawka zalecana w profilaktyce cukrzycy. Zawiera zdrowe tłuszcze, wit. C, B6, E, K i potas, które dodatkowo regulują ciśnienie i poziom cholesterolu.