Co jedzą dzieci w różnych zakątkach świata?

Gregg Segal, amerykański fotograf, odwiedził 9 krajów świata (USA, Indie, Malezję, Francję, Niemcy, Włochy, Senegal, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Brazylię) by sfotografować to co jedzą dzieci.

Pomimo rosnącej świadomości co do szkodliwości przetworzonego jedzenia, fast-foody nadal królują praktycznie na całym świecie. Jesteśmy tym co jemy. Nasze nawyki żywieniowe kształtują się już gdy jesteśmy młodzi - tak twierdzi autor zdjęć, Gregg Segal, który sfotografował 53 dzieci, z 9 krajów świata. To właśnie o nich jest jego kolejny projekt: "Daily Bread: What kids eat around the world" (Chleb powszedni: Co jedzą dzieci na całym świecie). Miały one przez siedem dni zapisywać wszystko co jedzą. Następnie kucharze odtworzyli te potrawy, które Segal ułożył w otoczeniu dzieci i je tak sfotografował.


Co więc jedzą dzieci z różnych stron świata?


1. Stany Zjednoczone, Los Angeles
W USA górę bierze przetworzone, smażone jedzenie. Często dzieci jedzą makaron z serem, a gdy w domu mają własne uprawy to nie brak w ich diecie owoców i warzyw. Najwięcej jednak jest słodyczy, słonych przekąsek i fast-foodów.

Poznajcie Darię. Ma 6 lat i mieszka w Pasadenie, w Kalifornii. Ta drobna dziewczynka uwielbia jeść bekon, makaron, popcorn z masłem i słodycze, przede wszystkim lody z miętową czekoladą. Nie chce jeść natomiast żadnych owoców i warzyw, nawet w postaci puree czy musu. Rodzice i lekarz są zaniepokojeni jej niską wagą. Daria chciałaby zostać trenerem psów gdy dorośnie.


2. Indie, Mumbai
W południowoindyjskiej kuchni popularne są warzywa, m. in. soczewica, kalafior czy okra. Jednym z ulubionych dań wielu małych Hindusów jest dosas - naleśniki z ryżem i soczewicą. Dzieci z bogatszych rodzin mogą sobie pozwolić na słodycze.


3. Malezja, Kula Lumpur
W tym azjatyckim kraju dzieci uwielbiają spaghetti carbonara, smażony makaron i warzywa. Popularne jest też puttu - gotowany na parze ryż z kokosem, posypany cukrem palmowym i bananami. Nie brakuje tam jednak częstych odwiedzin w restauracjach typu KFC czy Pizza Hut.

 

4. Niemcy, Hamburg
Kraj bogaty, więc i jedzenia pod dostatkiem. Dzieciom nie odmawia się tu słodyczy, słonych przekąsek i napojów gazowanych. Popularne są tu: sznycel, pieczeń, smażone paluszki rybne, puree ziemniaczane, tosty czy mus jabłkowy.


5. Francja, Nicea

Rosalie ma 10 lat i pochodzi z Francji. Trenuje tajski kickboxing, wspinaczkę skałkową i gimnastykę. Ma zdrową dietę, która zawiera dużo ryb, miedzy innymi sardynki. Jej ulubioną potrawą jest kiełbasa z soczewicą. Jedyne pokarmy, których nie zje to ratatouille, szpinak i ogórek. Rosalie chciałaby zwiedzić Hollywood, a gdyby miała dużo pieniędzy, kupiłaby jacht.


6. Włochy, Catania, Sycylia
Jak słoneczna Italia - to obowiązkowo pizza i spaghetti (z dużą ilością boczku). Oprócz tego w śródziemnomorskiej diecie znajdziemy świeże warzywa i owoce, takie jak pomidory, cukinia, bakłażan, papryka, oliwki, brzoskwinie i truskawki.


7. Senegal, Dakar
Większość produktów spożywczych Senegalczycy uprawiają w swoich własnych ogrodach, między innymi proso, orzeszki ziemne, groszek, ziemniaki. Ich potrawy są bardzo proste i często monotonne. Dzieci lubią ryby i kozie mięso. Popularna jest tam owsianka i francuskie pieczywo.


8. Zjednoczone Emiraty Arabskie, Dubaj
W tym islamskim, słynącym z luksusu mieście, Dubaju, jadłospis dzieci jest bardziej klasyczny. Do ulubionych dań należą tosty, jajecznica, ryż z mięsem, ryby, frytki, a także duża ilość bananów.


9. Brazylia, Brasilia; region rzeki Xingu; Vão das Almas
Segal wyróżnił tu dzieci wychowujące się w mieście oraz dzieci żyjące w biedniejszych rodzinach, często daleko od miasta. W miejskim jadłospisie znajdziemy popularną feijoadę - brazylijski gulasz z czarnej fasoli i wieprzowiny, podawany z białym ryżem, farofą (smażona mąka z manioku) i z zieleniną. Często dzieci jedzą fasolę, owsiankę, owoce i warzywa, ale również słodkie batoniki lub popcorn.
Im dalej od miasta - tym wydaje się zdrowiej. Na wsi często spotykane są własne uprawy przede wszystkim ryżu, manioku, ziemniaków, fasoli, kawy czy trzciny cukrowej, ale także warzyw i owoców, między innymi dyni, bakłażanu, kukurydzy, pomarańczy, cytryny, arbuza. W swojej diecie wykorzystują również rodzime owoce takie jak acerola, mango, nanercz zachodni, jatoba, buriti. Popularnym smakołykiem jest paçoca - słodka przekąska zrobiona ze zmielonych orzeszków ziemnych, cukru i soli.

Poznajcie Kawakanih z indyjskiego plemienia Yawalapiti, zamieszkującego tereny rzeki Xingu w Brazylii. Kawakanih ma 9 lat i jest jedną z ostatnich 7 osób posługujących się ich ojczystym językiem - arawaki. Jej mama bardzo dba o to, by język nie wyginął. Dziewczynka mówi także po portugalsku. Lubi czytać książki historyczne i chociaż w jej wiosce nie ma komputera, to uczy się jego obsługi w szkole, gdzie jeździ raz na kilka miesięcy. Nie mają również bieżącej wody ani prądu. Czerwona farba, którą Kawakanih jest pomalowana, ma chronić ją od złej energii i duchów, a zrobiona jest z urucum, nasion, które wykorzystywane są również we wsi jako lekarstwo. Na zdjęciu są one po lewej stronie głowy dziewczynki. Jej dieta składa się głównie z ryb, tapioki, orzechów i owoców. „Złapanie obiadu zajmuje pięć minut, mówi Kawakanih. Kiedy jesteś głodny, po prostu idź do rzeki ze swoją siecią."

 

To jest Ayme. Jej tata jest dietetykiem i inżynierem leśnym, a mama prowadzi wegańską restaurację w Brasilii. Jej ulubionym jedzeniem jest acai - jagoda brazylijska, która obecnie znajduje się na liście światowych superfoods. Jej babcia była kupcem i sprzedawała acai na targu. Ayme podczas projektu Daily Bread, zdała sobie sprawę, że je więcej świeżych owoców i warzyw niż inne dzieci.

 

Henrico ma 10 lat i mieszka w Brasilii. Jego mama, babcia i pokojówka gotują codziennie, ale młody chłopiec lubi sam wymyślać przekąski. Jego ulubionym daniem jest feijoada. Uwielbia nutellę, a także różne batoniki, desery i brigadeiro - kulka upieczonego, skondensowanego mleka i czekolady. Jednym z jego własnych wymyślonych potraw jest stek pokryty pokrojonym bananem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1