Co jeść po świętach?

W czasie świąt nie myślimy o tym, jak będzie wyglądać nasza sylwetka po dorocznym obżarstwie. Za to po świętach wizja nadmiarowych kilogramów sprawia, że wszyscy nagle chcą przechodzić na restrykcyjną dietę. A głodówka po świętach to najgorsze, co możemy wybrać. Co w takim razie robić?

Jak nie przytyć po świętach? / fot. 123rf.com

Oto kilka rad na spokojny powrót "do normalności" po świętach:

- Absolutnie nie wolno się głodzić! Układ trawienny i tak będzie obciążony trawieniem świątecznych smakołyków. Nie warto go dodatkowo męczyć i rozregulowywać, bo skończy się to nie tylko przybraniem na wadze (gwałtowne ograniczenie diety sprawia, że organizm próbuje magazynować energię za pomocą tłuszczu), ale też problemami żołądkowymi!

- Raczej nie należy wyjadać świątecznych przysmaków. Wyjątek stanowi barszczyk, który jest smaczny i zdrowy.

- Prawdziwy, świąteczny detox to przede wszystkim dużo płynów, najlepiej wody mineralnej lub niesłodzonej herbaty zielonej. Zielona herbata ma dodatkowo właściwości antyoksydacyjne i jest źródłem zdrowia i młodości.

- Aby dodatkowo odciążyć żołądek, warto częściej sięgać po potrawy płynne. Na śniadanie można wybrać jogurt, a na obiad zupę.

- Najlepszym sposobem na dietę jest rozsądne odżywanie, takie które pozwala na trawienie pokarmów w prawidłowym tempie. Aby to osiągnąć trzeba rozplanować w ciągu dnia 5 niewielkich posiłków i jeść je w określonych porach.

- Nie należy pomijać śniadania (ani żadnego innego posiłku). Jeśli organizm nie otrzymuje oczekiwanego pokarmu, przestawia się na tryb "odkładania". A tego właśnie chcemy uniknąć!

- Każda przekąska jest już uznawana za część posiłku. Lepiej więc nie podjadać przed obiadem czy po kolacji.

- Aby zmniejszyć zjadane porcje, można wypijać szklankę wody przed jedzeniem.

- Warto jeść małym widelczykiem czy łyżeczką - je się wtedy wolniej, a więc mniej (informacja z żołądka o najedzeniu ma czas na dojście do mózgu).

A jakie są Wasze sposoby na odżywanie po świętach?

Przeczytaj darmowy magazyn kulinarny z pomysłami na święta. Kliknij!

Darmowy magazyn kulinarny. Kliknij!

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1