Sezon na dynię

Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników?

Fot. 123RF/Picsel

Stół przykryty śnieżnobiałym obrusem i przyozdobiony gałązkami bukszpanu, świeże kwiaty i piękna zastawa stwarzają niepowtarzalny klimat wiosennych świąt. Wielkanocne ucztowanie to doskonała okazja do celebrowania radosnych chwil w gronie rodziny i spróbowania smakowitych dań, przygotowywanych specjalnie na ten szczególny czas. Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkim jajko, dlatego też to właśnie ono występuje w większości świątecznych potraw. Można je podać na wiele sposobów: z majonezem, sosem tatarskim, rozmaitymi farszami, w sałatce czy żurku. Jajku często towarzyszy biała kiełbasa, szynka, a także pieczenie i pasztety. Jak je przygotować? Poniżej kilka wskazówek.

Jajka faszerowane

• kiełbasa z serem JBB

• 5 jajek
• 3 ogórki kiszone
• 2 łyżki majonezu
• garść ulubionych kiełków
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Jajko obierz, przekrój na pół, wyciągnij delikatnie żółtka i przełóż je do miseczki. Kiełbasę oraz ogórki kiszone pokrój w kosteczkę i dodaj do żółtek. Dodaj do tego majonez i dopraw solą oraz pieprzem. Jajka wypełnij farszem, a na wierzch daj kiełki i kawałki kiełbasy.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 38540

30 min
30
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 397

>60 min
4
>60 min
5
Ciasta Słonecznikowiec

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...

Odsłon: 9247

>60 min
8