Ewa_Gotuje

471. odcinek programu Ewa Gotuje: Karp w cieście z migdałami i piernik kawowy z powidłami

Wigilijny 471. odcinek programu „Ewa Gotuje" dostarczy ci moc bożonarodzeniowych inspiracji. Prowadząca przygotuje klasyczne dania serwowane niemal, w każdym polskim domu. Jak zwykle podkręci jednak ich smak, stosując nieoczywiste rozwiązania kulinarne. Już w najbliższą sobotę przenieś się do kuchni Ewy Wachowicz, gdzie z pewnością poczujesz magię świąt.

Fot.123RF/Picsel

W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa gotuje” zobaczymy dokładnie w Wigilię Bożego Narodzenia. A że przygotowania do świąt autorka programu zaczęła już jakiś czas temu, to do zrobienia zostały jej dosłownie drobiazgi, jak chociażby powieszenie światełek na choince, natomiast do ugotowania zaledwie kilka potraw. 

Co to będzie? – Żurek, barszcz a może grzybowa? Co dom, to inny obyczaj. Ja jeszcze nie zdecydowałam, która z tych zup jako pierwsza trafi na mój wigilijny stół, ale przed kamerami podpowiem, jak zrobić zaskakującą pieczarkową z dodatkiem suszonych, leśnych grzybów. A podam ją z ziemniakami duszonymi w maśle – zdradza Ewa Wachowicz.

Mamy Wigilię, więc w odcinku musi być ryba! W większości polskich domów zazwyczaj jest nią smażony karp. Ewa też zrobi karpia, ale trochę inaczej niż zazwyczaj – filety pokroi na mniejsze kawałki, po czym obtoczy w cieście z płatkami migdałowymi i dopiero wtedy usmaży. Rybę poda na sosie żurawinowym. 

Na wigilijny deser będzie błyskawiczny piernik kawowy z powidłami i polewą czekoladową. Ciasto, zanim trafi do piekarnika, nie musi leżakować, a co za tym idzie, taki placek można upiec dosłownie w ostatniej chwili. W dodatku pokryty czekoladą piernik bez problemu dotrwa nawet do Sylwestra. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Wątróbka po berlińsku

Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...

Odsłon: 855

30 min
2
15 min
0
Desery Ciasto drożdżowe z rabarbarem

W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...

Odsłon: 65

>60 min
1
15 min
1
Dania główne Carbonara

Carbonara to klasyczne danie pochodzące z Włoch. Przygotowywana jest z jedyni...

Odsłon: 7079

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0