Jesienią "Ewa gotuje" będzie dużo produktów, które znamy z lat młodości oraz potraw kuchni polskiej. I właśnie dlatego gotowanie zacznie się od jednego z rodzimych klasyków - autorka programu pokaże jak zrobić chłodnik ze szczawiu na zsiadłym mleku.

Po zupie na zimno zaproponuje coś na ciepło - pieczarki z mozzarellą w boczku (w plastrach cukinii dla wegetarian) oraz pieczone pyry z gzikiem. W tej ramówce ma być regionalnie, więc będzie, bo ziemniaki z twarożkiem to kultowa potrawa z Poznania. Dla tych, którzy nie znają kuchni wielkopolskiej kilka słów wyjaśnienia - gzik to połączenie twarogu oraz śmietany (można sięgnąć też po jogurt naturalny). Jako przypraw używa się przede wszystkim soli i pieprzu, choć smak można zaostrzyć jeszcze przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gzik często wzbogacany jest drobno posiekanym szczypiorkiem, cebulą, koperkiem albo rzodkiewką. Tak przygotowany ser podawany jest jako pasta do chleba lub dodatek do ziemniaków (pyry) ugotowanych w mundurkach.
Przed deserem widzowie zobaczą jak przygotować zaskakującą lemoniadę ogórkową (tak, tak - ogórki znakomicie nadają się właśnie na lemoniadę, a zielonkawy napój nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale jest także bardzo zdrowy, ponieważ ogórek ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, odkwasza organizm i wspomaga przemianę materii).
Wreszcie na słodko będzie znakomite sezonowe ciasto ucierane z rabarbarem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 546. odcinek
Opracowanie: Monika Zysk