W sobotę 18 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie, niecały tydzień przed Bożym Narodzeniem, Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wigilijne! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Nadchodzący odcinek programu „Ewa gotuje" poświęcony wigilijnym potrawom gospodyni rozpocznie od udekorowania choinki. A jak skończy stroić świąteczne drzewko, to zaprosi do kuchni na kilka wigilijnych potraw!
Na początek będzie znane i lubiane danie z fasoli z suszonymi śliwkami. Jednak tym razem Ewa przyrządzi tę potrawę wigilijną inaczej niż zwykle! Dlatego na pierwsze danie ugotuje zupę fasolową i dodatkiem suszonych śliwek. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej propozycji na wigilijną potrawę są: fasola „Piękny Jaś", majeranek, śliwki suszone, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz, cebula, masło klarowane i świeży majeranek do dekoracji.

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie polskiej Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. Najczęściej smaży tę rybę na patelni. Tak też przyrządzi karpia, który następnie znajdzie się w wigilijnym paprykarzu! Do tej propozycji na wigilijny stół trzeba przygotować: filety z karpia. ryż, cebule, olej ryżowy, masło klarowane, paprykę wędzoną, ostrą i słodką, pieprz ziołowy, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Paprykarz można podawać na ciepło lub na zimno - jako pastę do kanapek. W każdej postaci smakuje wyśmienicie!

W programie Ewa pokaże też, jak samemu bardzo szybko przygotować niesamowicie smaczny i efektowny dodatek do świątecznych ciast i deserów. Aby razem z gospodynią zrobić karmelizowaną cytrynę, trzeba tylko sięgnąć po cytryny i cukier trzcinowy!

Na koniec Ewa zaprosi na pyszny dwukolorowy keks, w Krakowie zwany cwibakiem! W przepisie na ten świąteczny wypiek z mnóstwem bakalii znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, mleko, orzechy włoskie i laskowe, suszona żurawina, suszone morele, skórka otarta z pomarańczy, kakao, biała czekolada, śmietanka 30-36% oraz karmelizowana cytryna
Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 18 grudnia w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

 

„Ewa gotuje" odcinek 440- emisja w sobotę 18 grudnia o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

"Ewa gotuje": Coraz bliżej święta! na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8564

>60 min
13
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14307

60 min
29
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1742

30 min
7