Ewa gotuje: rosół na perliczce, polędwiczka wieprzowa w boczku, panettone

W sobotę 16 grudnia o godzinie 10:10 w telewizji Polsat zobaczymy jubileuszowy odcinek programu „Ewa gotuje”. Tym razem Ewa Wachowicz gotowanie zacznie się od rosołu na perliczce. Na danie główne będzie polędwiczka wieprzowa zapiekana w boczku. Po obiedzie Ewa zaprosi widzów na panettone.

Włoska babka panettone Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Co czeka widzów w jubileuszowym, 500. odcinku programu kulinarnego „Ewa gotuje”? Dużym zaskoczeniem będzie czołówka, czyli wprowadzenie do audycji. Specjalnie na tę okazję powstało bowiem intro zmontowane z ujęć, które zostały wybrane z kilku odcinków zrealizowanych przez Ewę Wachowicz i jej ekipę w ciągu ponad 16 lat! Przy okazji warto przypomnieć, że emisja pierwszego odcinka miała miejsce pod koniec grudnia 2007 roku, a w programie mogliśmy zobaczyć co nasza Miss szykuje na Wigilię.

Zdjęcie archiwalne z 300. odcinka programu "Ewa gotuje" | Fot. materiały prasowe/Polsat
Zdjęcie archiwalne z 300. odcinka programu "Ewa gotuje" | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ale czołówka to nie wszystko. Program będzie różnił się od dotychczasowych, ponieważ potrawy poprzedzą zdjęcia nagrane w czasie realizacji (tzw. making of) Będzie więc można podejrzeć nieco tajników telewizyjnej kuchni – innymi słowy zobaczyć jak to jest robione!

Co Ewa przygotuje tym razem? Praca w kuchni zacznie się od zrobienia rosołu na perlicy. W ciągu kilkunastu lat realizacji autorka kulinarnego cyklu wielokrotnie gotowała taki domowy wywar – na kurze, kaczce, wołowinie, jak i na samych warzywach. Zupę podawała z różnymi dodatkami – z makaronem, grysikiem, fasolą, a nawet z pierożkami. Co ciekawe: do tej pory w audycji nigdy nie było domowego, ręcznie robionego makaronu. I właśnie dlatego Ewa zrobi go „do kamery”!

Drugie danie przyrządzi gość programu – szef kuchni i restaurator Mateusz Gessler. Będzie to polędwiczka wieprzowa zapieczona w boczku. Mięso zostanie najpierw zamarynowane i podsmażone, dopiero po tym trafi do piekarnika.

Deser Ewa przyrządzi sama, sięgając po sprawdzoną recepturę na włoską babkę panettone. Wszyscy znamy ten wypiek, bowiem pojawia się w sklepach zazwyczaj tuż przed świętami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ów przysmak ze słonecznej Italii ma bardzo długą tradycję – w Mediolanie wypieka się go już od XVIII wieku. Receptura jest specyficzna, bowiem panettone powstaje z dwóch ciast drożdżowych, z których jedno dojrzewa przez 12 godzin. Włoska baba przypomina nieco nasz cwibak, bo naszpikowana jest bakaliami. Powstaje w specjalnej wysokiej formie, którą w polskich warunkach z powodzeniem zastąpi zwykła tortownica i odpowiednio docięty papier do pieczenia.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 500. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 80

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25