Co czeka widzów w jubileuszowym, 500. odcinku programu kulinarnego „Ewa gotuje”? Dużym zaskoczeniem będzie czołówka, czyli wprowadzenie do audycji. Specjalnie na tę okazję powstało bowiem intro zmontowane z ujęć, które zostały wybrane z kilku odcinków zrealizowanych przez Ewę Wachowicz i jej ekipę w ciągu ponad 16 lat! Przy okazji warto przypomnieć, że emisja pierwszego odcinka miała miejsce pod koniec grudnia 2007 roku, a w programie mogliśmy zobaczyć co nasza Miss szykuje na Wigilię.
Ale czołówka to nie wszystko. Program będzie różnił się od dotychczasowych, ponieważ potrawy poprzedzą zdjęcia nagrane w czasie realizacji (tzw. making of) Będzie więc można podejrzeć nieco tajników telewizyjnej kuchni – innymi słowy zobaczyć jak to jest robione!
Co Ewa przygotuje tym razem? Praca w kuchni zacznie się od zrobienia rosołu na perlicy. W ciągu kilkunastu lat realizacji autorka kulinarnego cyklu wielokrotnie gotowała taki domowy wywar – na kurze, kaczce, wołowinie, jak i na samych warzywach. Zupę podawała z różnymi dodatkami – z makaronem, grysikiem, fasolą, a nawet z pierożkami. Co ciekawe: do tej pory w audycji nigdy nie było domowego, ręcznie robionego makaronu. I właśnie dlatego Ewa zrobi go „do kamery”!
Drugie danie przyrządzi gość programu – szef kuchni i restaurator Mateusz Gessler. Będzie to polędwiczka wieprzowa zapieczona w boczku. Mięso zostanie najpierw zamarynowane i podsmażone, dopiero po tym trafi do piekarnika.
Deser Ewa przyrządzi sama, sięgając po sprawdzoną recepturę na włoską babkę panettone. Wszyscy znamy ten wypiek, bowiem pojawia się w sklepach zazwyczaj tuż przed świętami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ów przysmak ze słonecznej Italii ma bardzo długą tradycję – w Mediolanie wypieka się go już od XVIII wieku. Receptura jest specyficzna, bowiem panettone powstaje z dwóch ciast drożdżowych, z których jedno dojrzewa przez 12 godzin. Włoska baba przypomina nieco nasz cwibak, bo naszpikowana jest bakaliami. Powstaje w specjalnej wysokiej formie, którą w polskich warunkach z powodzeniem zastąpi zwykła tortownica i odpowiednio docięty papier do pieczenia.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 500. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl