Ewa gotuje: Świąteczne dania

W sobotę 25 grudnia o godzinie 9:35 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje dania na świąteczny stół. Obejrzyjcie i poszukacie inspiracji! A może zaskoczycie swoich gości potrawami innymi niż dotychczas robiliście na Boże Narodzenie?

Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszą świąteczną potrawą w kuchni Ewy Wachowicz będzie szybka sałatka makaronowa z kurczakiem. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej smacznej propozycji na świąteczny stół są: makaron w kształcie ryżu, filet z piersi kurczaka, sól, pieprz, olej ryżowy do smażenia, ogórki konserwowe i gruntowe, puszka kukurydzy konserwowej, twardy ser żółty, jogurt naturalny, majonez, musztarda, czosnek, sok z cytryny i natka pietruszki.
Po szybkiej sałatce Ewa zaprosi na pieczoną szynkę, którą zaserwuje z kiszoną pietruszką oraz chutneyem z ananasa. Z kolei do tego dania dla świątecznych gości trzeba przygotować żeliwny garnek oraz następujące składniki: solankę z wody, soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego, szynkę wieprzową, słoninę ze skórą, ziarna czarnego pieprzu, goździki, cebule, ananasa, rodzynki, cukier trzcinowy, ocet z czerwonego wina, dżem z pigwy, słodkie sherry oraz pietruszkę kiszoną, którą Ewa robiła w jednym z poprzednich odcinków.

W święta często sięgamy po śledzie. Dlatego Ewa pokaże, jak samemu zamarynować takie śledzie z marchewką i cebulą. Aby razem z gospodynią zrobić domowe śledzie w occie, trzeba tylko sięgnąć po następujące składniki: filety śledziowe z solanki, marchewkę, cebulę, wodę, ocet spirytusowy10%, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gorczycy oraz cukier.

Na koniec Ewa zaprosi na pyszny sernik makowy albo makowiec serowy! W przepisie na ten świąteczny wypiek 2 w 1 znajdują się: suchy mak, mleko, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa, bułka tarta, olejek migdałowy, ser biały, olejek pomarańczowy, masło, kandyzowana skórka pomarańczowa oraz lukier na soku z pomarańczy i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Świąteczne ciasto można podać z kiszonymi pomarańczami, które Ewa zrobiła w jednym z minionych odcinków.

Smacznego świętowania i wielu kulinarnych sukcesów w Nowym Roku!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 25 grudnia w ostatnim odcinku 33. sezonu programu „Ewa gotuje"!

Ewa gotuje" odcinek 441- emisja w sobotę 25 grudnia o 9.35 w Polsacie oraz Polsat Go!

"Ewa gotuje": Czym zaskoczyć gości w Boże Narodzenie? Przygotujcie świąteczne dania z Ewą Wachowicz! na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Sernik który nie opada

Przepis na idealny sernik który nie opada! Jest pulchny, delikatny i wilgotny.

Odsłon: 370

>60 min
11
60 min
2
Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 168

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1