To, że coś ma tajemniczą nazwę, wcale nie oznacza, że musi być bardzo skomplikowane. Tak jest chociażby w przypadku francuskiej zupy Vichysoisse, która jest bardzo łatwym w przygotowaniu kremem z poczciwych ziemniaków, od lat podawanym w okolicach uzdrowiska Vichy, jak też w samym kurorcie. I właśnie od tej receptury rozpocznie się kolejny odcinek „Ewa gotuje”.
Każdy z nas ma jakieś ulubione danie z lat młodości, a nawet kilka. Będąc dzieckiem zajadałam się makaronem z twarogiem i truskawkami i właśnie taką potrawę przygotuję w programie, wykorzystując własnoręcznie przyrządzony ser biały.
Po obiedzie zobaczymy, jak zrobić sorbet z arbuza i malin. Ale to nie wszystko – autorka programu zabierze nas na wycieczkę w góry. Z kamerą dotrze do bacówki na Hali Barankowej w Zawoi, gdzie niezmiennie od lat blisko 40 wytwarzane są góralskie sery.
„Ewa gotuje" odcinek 456 - emisja w sobotę 10 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!