Ewa gotuje: Zupa gołąbkowa, piersi z kaczki w pikantnym sosie karmelowym i pomysłowy jabłecznik

W sobotę 17 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje pożywny dwudaniowy obiad i upiecze pyszne ciasto. Jesienią nic tak nie smakuje, jak placek z jabłkami!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Podpowie też, jak można przedłużyć sezon dyniowy. A swoimi przepisami podzieli się w programie „Ewa gotuje".

Tym razem Ewa Wachowicz zajmie się dekonstrukcją tradycyjnych gołąbków i zamiast farszu z ryżu i mielonego mięsa zawiniętego w liście kapusty włoskiej, na pierwsze danie zrobi pożywną zupę gołąbkową z ryżem, mieloną wieprzowiną i posiekaną, włoską kapustą.

Do garnka trafią: klarowane masło, mielone mięso, marchewka, cebula, por, rosół, tymianek, słodka papryka, ryż, włoska kapusta, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Zupa wyjdzie gęsta i będzie w niej widać wszystkie składniki gołąbków!

Zupa gołąbkowa, kaczka w pikantnym sosie karmelowym i pomysłowy jabłecznik na INTERIA.TV.

Po pysznej zupie Ewa Wachowicz zaprasza na kacze piersi w karmelowym sosie. Kacze piersi oprószamy solą, przyprawiamy pieprzem, papryczką chili i w zamkniętym pojemniku odstawiamy na dwie godziny do lodówki. W tym czasie Ewa Wachowicz proponuje zrobić surówkę.

W jednym z poprzednich odcinków gospodyni programu pokazywała, jak ukisić jabłka. Teraz można je wykorzystać do przygotowania surówki z marchewką.

Z kolei z cukru trzcinowego, wody i sosu sojowego na patelni powstanie sos karmelowy, w którym Ewa udusi doprawione i schłodzone w lodówce kacze piersi, z dodatkiem: pieczarek, czosnku i imbiru.

Kacze piersi duszone w nieco orientalnym, lekko pikantnym sosie karmelowym ozdobi kolendrą i poda w sąsiedztwie surówki z marchewki z kiszonym jabłkiem i bardzo zdrowej komosy ryżowej.

W sezonie na dynie Ewa Wachowicz chętnie po nie sięga i wykorzystuje na różne sposoby. W programie pokaże, jak zamarynować dynię, by cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Natomiast na deser Ewa Wachowicz zaproponuje ciasto z połówkami jabłek. To będzie niesamowicie prosty, ale pomysłowy jabłecznik! Ten placek ma jedną wadę - jest tak pyszny, że szybko znika!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak worcester

Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...

Odsłon: 169

60 min
2
Desery Pierogi z truskawkami

W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...

Odsłon: 128

60 min
1
Desery Ciasto oszczędne

Czemu ten deser to ciasto oszczędne? Bo do jego przygotowania możesz wykorzys...

Odsłon: 37328

30 min
84
Desery Ciasto filo z białym serem

Ciasto filo to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju....

Odsłon: 1199

>60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Stosuj przy przeziębieniu i grypie. Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Właściwości syropu z kwiatów bzu sprawiają, że może on wesprzeć tradycyjną, farmakologiczną formę leczenia. Domowy specyfik na przeziębienie przygo...

0
Informacje Tylko jedna polska gmina ma prawa do jej produkcji. Jak zrobić kiszkę szwedzką?

Niemal każdy zakątek Polski kryje w sobie kulinarne specjały, które zachwycają nie tylko lokalnych mieszkańców. Do nieco zapomnianych przysmaków na...

3
0
Wideo Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

To danie sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i pyszny podwieczorek. Jabłka w cieście z cukrem pudrem to potrawa, którą chyba, każ...

45