Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Zupa gołąbkowa, piersi z kaczki w pikantnym sosie karmelowym i pomysłowy jabłecznik

W sobotę 17 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje pożywny dwudaniowy obiad i upiecze pyszne ciasto. Jesienią nic tak nie smakuje, jak placek z jabłkami!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Podpowie też, jak można przedłużyć sezon dyniowy. A swoimi przepisami podzieli się w programie „Ewa gotuje".

Tym razem Ewa Wachowicz zajmie się dekonstrukcją tradycyjnych gołąbków i zamiast farszu z ryżu i mielonego mięsa zawiniętego w liście kapusty włoskiej, na pierwsze danie zrobi pożywną zupę gołąbkową z ryżem, mieloną wieprzowiną i posiekaną, włoską kapustą.

Do garnka trafią: klarowane masło, mielone mięso, marchewka, cebula, por, rosół, tymianek, słodka papryka, ryż, włoska kapusta, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Zupa wyjdzie gęsta i będzie w niej widać wszystkie składniki gołąbków!

Zupa gołąbkowa, kaczka w pikantnym sosie karmelowym i pomysłowy jabłecznik na INTERIA.TV.

Po pysznej zupie Ewa Wachowicz zaprasza na kacze piersi w karmelowym sosie. Kacze piersi oprószamy solą, przyprawiamy pieprzem, papryczką chili i w zamkniętym pojemniku odstawiamy na dwie godziny do lodówki. W tym czasie Ewa Wachowicz proponuje zrobić surówkę.

W jednym z poprzednich odcinków gospodyni programu pokazywała, jak ukisić jabłka. Teraz można je wykorzystać do przygotowania surówki z marchewką.

Z kolei z cukru trzcinowego, wody i sosu sojowego na patelni powstanie sos karmelowy, w którym Ewa udusi doprawione i schłodzone w lodówce kacze piersi, z dodatkiem: pieczarek, czosnku i imbiru.

Kacze piersi duszone w nieco orientalnym, lekko pikantnym sosie karmelowym ozdobi kolendrą i poda w sąsiedztwie surówki z marchewki z kiszonym jabłkiem i bardzo zdrowej komosy ryżowej.

W sezonie na dynie Ewa Wachowicz chętnie po nie sięga i wykorzystuje na różne sposoby. W programie pokaże, jak zamarynować dynię, by cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Natomiast na deser Ewa Wachowicz zaproponuje ciasto z połówkami jabłek. To będzie niesamowicie prosty, ale pomysłowy jabłecznik! Ten placek ma jedną wadę - jest tak pyszny, że szybko znika!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133308

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3