Ewa gotuje: Zupa gołąbkowa, piersi z kaczki w pikantnym sosie karmelowym i pomysłowy jabłecznik

W sobotę 17 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje pożywny dwudaniowy obiad i upiecze pyszne ciasto. Jesienią nic tak nie smakuje, jak placek z jabłkami!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Podpowie też, jak można przedłużyć sezon dyniowy. A swoimi przepisami podzieli się w programie „Ewa gotuje".

Tym razem Ewa Wachowicz zajmie się dekonstrukcją tradycyjnych gołąbków i zamiast farszu z ryżu i mielonego mięsa zawiniętego w liście kapusty włoskiej, na pierwsze danie zrobi pożywną zupę gołąbkową z ryżem, mieloną wieprzowiną i posiekaną, włoską kapustą.

Do garnka trafią: klarowane masło, mielone mięso, marchewka, cebula, por, rosół, tymianek, słodka papryka, ryż, włoska kapusta, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Zupa wyjdzie gęsta i będzie w niej widać wszystkie składniki gołąbków!

Zupa gołąbkowa, kaczka w pikantnym sosie karmelowym i pomysłowy jabłecznik na INTERIA.TV.

Po pysznej zupie Ewa Wachowicz zaprasza na kacze piersi w karmelowym sosie. Kacze piersi oprószamy solą, przyprawiamy pieprzem, papryczką chili i w zamkniętym pojemniku odstawiamy na dwie godziny do lodówki. W tym czasie Ewa Wachowicz proponuje zrobić surówkę.

W jednym z poprzednich odcinków gospodyni programu pokazywała, jak ukisić jabłka. Teraz można je wykorzystać do przygotowania surówki z marchewką.

Z kolei z cukru trzcinowego, wody i sosu sojowego na patelni powstanie sos karmelowy, w którym Ewa udusi doprawione i schłodzone w lodówce kacze piersi, z dodatkiem: pieczarek, czosnku i imbiru.

Kacze piersi duszone w nieco orientalnym, lekko pikantnym sosie karmelowym ozdobi kolendrą i poda w sąsiedztwie surówki z marchewki z kiszonym jabłkiem i bardzo zdrowej komosy ryżowej.

W sezonie na dynie Ewa Wachowicz chętnie po nie sięga i wykorzystuje na różne sposoby. W programie pokaże, jak zamarynować dynię, by cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Natomiast na deser Ewa Wachowicz zaproponuje ciasto z połówkami jabłek. To będzie niesamowicie prosty, ale pomysłowy jabłecznik! Ten placek ma jedną wadę - jest tak pyszny, że szybko znika!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki pasta z makreli

Kanapkowa pasta z wędzonej makreli, z kiszonym ogórkiem i papryką konserwową....

Odsłon: 2719

15 min
7
>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka warstwowa gyros

Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...

Odsłon: 20

30 min
0
Dania główne Mielone z marchewką

Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...

Odsłon: 27

30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...

Odsłon: 181

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak przechowywać truskawki? Sprawdź, co zrobić, aby wydłużyć ich świeżość

Słodkie, soczyste owoce, którymi można się zajadać bez końca. Doskonale smakują solo, posypane cukrem lub zmiksowane z jogurtem naturalnym. W trakc...

0
Wideo Szakszuka po góralsku. Prosty i sycący przepis

Szakszuka to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie. W tym góralskim wydaniu podaj ją z pl...

2
Informacje Nowalijki - co to jest i kiedy jest na nie sezon?

W sklepie czy na targach, wraz z przyjściem wiosny, pojawiły się świeże i młode warzywa oraz owoce. Botwinka, rzodkiewka, rabarbar czy szparagi to...

2
Informacje Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

Wyrzucasz końcówki i obierki ze szparagów? Z racji tego, że są bardzo cenionym i drogim warzywem, warto szanować każdą ich część. Okazuje się, że o...

3