Ewa Wachowicz wiosenną ramówkę zacznie w zimowej scenerii, bo też klimat pod Babią Górą (zdjęcia realizowano w Zawoi) jest bardzo surowy i śnieg zalega tu zdecydowanie dłużej niż w Krakowie. Zdarzają się przerwy w dostawie prądu i nie ma dostępu do Internetu. To wszystko sprawia, że czas płynie dużo wolniej. Ma to ogromne plusy – można nie tylko odpocząć czy nadrobić zaległą lekturę, ale również zrobić rzeczy, które do tej pory musiały poczekać, jak chociażby porządki w starym kredensie „po dziadkach”.
Zanim mebel został starannie odnowiony, Ewa odkryła w nim prawdziwe skarby – stare fotografie, świadectwa szkolne oraz pożółkły zeszyt ze spisanymi odręcznie recepturami. Zaczęła go przeglądać i doszła do wniosku, że do wielu z tych przepisów warto wrócić.
Zerknę do niego jeszcze nie raz, żeby przypomnieć sobie smaki sprzed lat.
– zapowiada autorka programu.
Rzecz jasna widzów czeka też sporo zmian i kulinarnych nowości.
Pierwszą potrawą będzie tradycyjna zupa fasolowa. Ewa wychowała się na wsi, na krańcach Małopolski, gdzie bodaj najbardziej powszechną odmianą fasoli był i nadal jest, „Piękny Jaś”. Dlatego też fasolowa powstanie właśnie na „Jaśku”. W dodatku do zupy nie trafi porcja rosołowa czy wędzonka, lecz biała kiełbasa!
Taka fasolowa to naprawdę bardzo smaczna i pożywna potrawa. Jak też dowód na to, że biała kiełbasa ma wiele zastosowań i warto się nią zainteresować nie tylko na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Właśnie po tę wędlinę postaram się sięgać w najbliższych programach jak najczęściej, bo co jak co, ale białą kiełbasę to my robimy najlepszą na świecie.
– zapowiada Wachowicz.
A skoro zupa z „Pięknego Jasia” miała solidną wkładkę mięsną, to danie główne będzie jarskie. Ewa zaprosi na placki z… cebuli, które smaży się dokładnie tak samo jak placki ziemniaczane. Poda je z kleksem śmietany (w wersji light można zastąpić ją gęstym jogurtem) i kiełbasą. Uwaga: wędlina będzie tylko i wyłącznie z pstrąga!
W odcinku nie może zabraknąć deseru. Ewa upiecze rolady drożdżowe, które zwinie podobnie jak makowce, przy czym zamiast maku w środku znajdzie się konfitura oraz drobno pokrojone migdały. Całość zwieńczy kruszonka doprawiona cynamonem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?