Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Przepisy Ewy Wachowicz na sałatkę, żeberka, pikle i tartę

Kolejny program rozpoczął się od przygotowania tradycyjnej sałatki szwajcarskiej - z sera, ogórków konserwowych, szynki i sosu winegret. Na danie główne były żeberka w sosie pieprzowym, które najpierw zostały zamarynowane w kefirze, następnie były pieczone w piekarniku. Po obiedzie Ewa zrobiła śliwki w marynacie, natomiast na deser upiekła tartę z białą czekoladą i borówkami. Sprawdź, jak przygotować te pyszne dania.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W sobotnim odcinku Ewa Wachowicz ponownie podzieliła się z widzami sprawdzonymi przepisami. Przygotowania zaczęła od tradycyjnej sałatki szwajcarskiej. Na danie główne zrobiła żeberka w sosie pieprzowym, które najpierw zamarynowała w kefirze, a potem upiekła w piekarniku. Po obiedzie Ewa zamarynowała też śliwki. Natomiast na deser upiekła tartę z białą czekoladą i owocami leśnymi. W programie „Ewa gotuje" gospodyni podzieliła się także wieloma ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Sałatka szwajcarska według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na sałatkę szwajcarską według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Przygotowania kuchenne gospodyni rozpoczęła od sałatki szwajcarskiej. Jak podkreśliła, zrobiła ją z podstawowych produktów, które zawsze ma pod ręką. Na początku pokroiła cebulę, a potem szynkę konserwową w słupki. Doradziła także, że mięsny składnik można wymienić na kiełbasę szynkową - sałatka nie straci smaku. Prowadząca wszystko wrzuciła do miski, do której dodała także pokrojony ser żółty, ogórki konserwowe i natkę pietruszki. Ewa Wachowicz zdecydowała się na dodanie winegretu, choć podkreśliła, że jest drugi sposób na przyprawienie dania. Na końcu posoliła i popieprzyła sałatkę, a całość przemieszała dla połączenia smaków.


2. Żeberka w sosie pieprzowym

Żeberka w sosie pieprzowym według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na żeberka w sosie pieprzowym według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz podała żeberka z dodatkiem sosu z zielonego pieprzu. Na początku mięso pokroiła w mniejsze części i oprószyła solą z każdej strony. Żeby żeberka były odpowiednio kruche i soczyste, gospodyni przygotowała specjalną marynatę, której podstawą jest kefir. Dodała do całości pikantnych i aromatycznych przypraw. Wszystkie składniki mikstury dobrze wymieszała. Solone żeberka przełożyła do kamionki i zalała marynatą. Tak przygotowane, odstawiła na 2-3 dni do lodówki, aby się przegryzły. Po tym czasie Ewa Wachowicz przełożyła mięso do rondla i piekła w piekarniku w 170 stopniach przez dwie i pół godziny. Następnie z sosu spod mięsa przygotowała pyszny sos. Danie zaserwowała z gotowaną kukurydzą.

 

3. Pikle śliwkowe

Pikle śliwkowe według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na pikle śliwkowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zdradziła, że świetnym dodatkiem do pikantnych żeberek będą pikle śliwkowe. Do owoców pozbawionych pestek, prowadząca dodała ziele angielskie, goździki i kardamon (zamiennie z laską wanilii). Wszystkie składniki umieszczone w słoiczku zalała specjalną marynatą, przygotowaną z wody, czerwonego octu winnego, soli i miodu. Zamknęła naczynie i poleciła pasteryzować.

 

4. Tarta z białą czekoladą i borówkami

Tarta z białą czekoladą i borówkami według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na tartę z białą czekoladą i borówkami według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Finałowym daniem w tym odcinku okazała się tarta z białą czekoladą i dużą ilością borówek. Gospodyni ciasto przygotowała z przesianej mąki, zimnego masła, soli i cukru pudru. Powstała kruszonka, do której Ewa Wachowicz dodała żółtko i zimną wodę. Całość połączyła i uformowała placuszek, który wstawiła do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto zarobiła, rozwałkowała i przełożyła do formy. Prowadząca postawiła na tzw. "ślepe pieczenie". W międzyczasie przygotowała krem na bazie białej czekolady i śmietanki. Tartę udekorowała melisą cytrynową i świeżymi borówkami, które można również zastąpić innymi owocami.

 

Przegapiłeś poprzednie odcinki programu "Ewa Gotuje"? Nic straconego!
Obejrzyj je na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy z cukinii

Chrupkie , delikatnie serowe racuchy z cukinii, które przygotowałam z przepis...

Odsłon: 475

30 min
13
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta ze śliwkami. Przepisy nie tylko ze starego notesu

Śliwki to jeden z ulubionych składników jesiennych wypieków, a przepisy na ciasta z tymi owocami od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Spraw...

4
Informacje Tydzień Kuchni Polskiej: Smaki Polski na wyciągnięcie ręki

Zapraszamy na niezwykłą podróż po smakach polskiej kuchni! Tydzień Kuchni Polskiej to wyjątkowa okazja, by odkryć tradycyjne dania w nowoczesnej od...

1
Informacje Kuchnia portugalska – nie tylko ryby i owoce morza. Jak wykonać jej przysmaki w domu?

Portugalia kojarzona jest z pięknymi plażami, urokliwymi miastami oraz piłką nożną. Jednak mało kto pamięta, że posiada ona również swoją wyjątkową...

7
Informacje Ani zwykły jogurt, ani skyr czy serek. Dodaj do owsianki, wreszcie przestaniesz podjadać

Owsianka to śniadaniowy strzał w dziesiątkę - nie tylko doskonale smakuje, ale także daje długotrwałe uczucie sytości i dostarcza wielu mikroelemen...

5